Zanimivosti

Menih devet dni brez hrane, pijače in spanca

J.P.
31. 10. 2015, 08.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prejšnjo sredo je enainštiridesetletni Kogen Kamahori, eden od tako imenovanih maratonskih menihov, postal eden od le trinajstih, ki so od konca svetovne vojne pa do danes prestali preizkušnjo nepredstavljive vzdržljivosti.

Twitter
Preizkus, ki traja sedem let, vključuje hojo na razdalji, primerljivi s pohodom okoli sveta.

Dom maratonskih menihov je 1.200 let star tempeljski kompleks, imenovan Enryakuji. Ta se nahaja severovzhodno od mesta Kjoto ob vznožju gore Hiei.

Twitter

Menihi na Japonskem veljajo za duhovne voditelje.

Kogen Kamahori je devet dni prestal brez hrane, pijače, spanca ali sploh ležanja. V tem času je 100.000-krat ponovil mantro budističnega božanstva Acale. Tako je, uradno, postal njegovo utelešenje – utelešenje mogočnega bojevnika, ki varuje vernike, včasih tudi z gorečim mečem. Vseeno pa je pred njim še nekaj let, preden bo zaključil celoten »tisočdnevni izziv«, da postane maratonski menih oziroma tendai-šu.

Preizkus, ki traja sedem let, vključuje hojo na razdalji, primerljivi s pohodom okoli sveta. Potovanje je v čast Fudi-Myo-oja, osrednjega božanstva Tendaijev. Izbranci morajo tako prečiti razdaljo tisočih maratonov. Njihov način gibanja je edinstven – ne tečejo, a običajnemu človeku ne bi preostalo drugega, če bi se jih odločil dohajati. Več čas imajo zravnan hrbet, zato se njihova pokrivala premikajo le malo, tudi če bi šlo zaradi terena pričakovati drugače. Med hojo se ustavljajo na določenih krajih – teh je več kot 250 –, kjer ponavljajo mantre in molijo.

Ta del obreda je torej prestal Kamahori, ki je poti že od leta 2011. V naslednjem stadiju bo moral sto dni zapored na dan prehoditi 60 kilometrov, v naslednjem dnevno 84. Zadnji del tvorijo 30- do 40-kilometrske etape, ki trajajo sto dni. »Hodeči pekel« naj bi zaključil jeseni leta 2017.