Zanimivosti

Cunami biblijskih razsežnosti nas bo zbrisal z obličja Zemlje

R.T.
6. 10. 2015, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na otoku se med izbruhom sam vase sesede velikanski ognjenik. Sledi velikanski zemeljski plaz, temu pa cunami nepredstavljivih razsežnosti, ki pogoltne vse, kar mu stoji na poti.

Twitter

Morda se sliši za lase privlečeno, a nekaj takega se je v preteklosti že zgodilo, lahko pa se tudi ponovi.

Znanstveniki z Univerze Columbia imajo namreč dokaze, da se je dobrih 2800 metrov visok ognjenik – eden največjih in najbolj aktivnih – na otoku Fogo pred 73.000 leti med izbruhom sesedel sam vase. Sledil je cunami, ki je povsem preplavil Santiago, največjega od Zelenortskih otokov.

Rezultati raziskave dokazujejo, vsaj tako se zdi, da je v preteklosti do takšnega dogodka res prišlo. 

Na podlagi svojih ugotovitev so torej potrdili, da obstaja verjetnost, da se bo kaj takšnega ponovilo. Ricardo Ramalho, vodja raziskave, je pred leti s sodelavci raziskoval otok Santiago, ko je na nadmorski višini 198 metrov naletel na velikanske skale, velike kot kombinirana vozila, ki so se ujemale s tistimi na obali omenjenega otoka. Raziskovalci so bili osupli. Smiselna je bila le ena razlaga: zgoditi se je moral velikanski val, ki je 770 ton težke skale vzdignil in jih ponesel po pobočju. Do velikosti vala so se dokopali s preračunavanjem količine energije, ki bi bila potrebna za kaj takega – val bi po njihovih izračunih moral meriti slabih 260 metrov. Ko je Ramalho s sodelavci na površju balvanov izmeril helijeve izotope, je ugotovil, da so ti tam počivali približno 73.000 let, kolikor je minilo od domnevno katastrofalnega izbruha ognjenika na otoku Fogo. Rezultati raziskave dokazujejo, vsaj tako se zdi, da je v preteklosti do takšnega dogodka res prišlo. Kar pa ne pomeni, da je vsak lahko katastrofalen, morda le niso tako redki, kot smo mislili, ugotavlja Ramalho.