Zanimivosti

Nima zob niti las, toda vseeno je fotomodel!

M.J.
3. 9. 2015, 10.29
Posodobljeno: 13. 2. 2023, 11.04
Deli članek:

Melanie Gaydos boleha za ektodermalno displazijo, ki vpliva na rast zob, las, nohtov hrustanca in por. Svoj modni imidž pa uspešno gradi na drugačnosti.

YouTube

»Odločna sem pri razbijanju stereotipov in meja modne industrije,« je dejala 27-letna manekenka iz New Yorka, ki boleha za ektodermalno displazijo. Ta genetska bolezen tudi vpliva na rast dlak – od las, do obrvi in trepalnic, poleg tega pa ji manjkajo tudi znojne žleze in zobje, ima deformirane nohte, suho in hiperpigmentirano kožo ter oslabljen vid.

Kljub očitnemu fizičnemu odstopanju od izgleda klasičnega fotomodela, Melanie Gaydos meni, da je moda idealno področje v katerem lahko izkoristi svojo »drugačnost«. In to ne brez borbe in obmetavanja z neprijetnimi komentarji.

V otroštvu je bila dostikrat zapostavljena, kamere pa so ji pomagale pri gradnji samopodobe. 

Melanie ne želi nositi protez ali zobnih implantatov, kljub temu da nima zob. »Ljudje se počutijo bolje, če imam zobe, no meni pa ni niti prijetno niti udobno,« je dejala. Njena bolezen povzroča tudi vraščanje dlak, zato so se ji v puberteti zaradi ne izraščenih trepalnic poškodovali roženici, posledično pa tudi poslabšal njen vid.

Sodelovala je v humanitarnem projektu »To je tisto, kar se nahaja znotraj.«

Ena izmed njenihslavnih zagovornic je tudi Miley Cyrus, ki ceni vsak njen uspeh na modnih pistah in dejstvo, da premika meje s svojim uporništvom.

Na koncu lahko le še zapišemo pohvalno in glavo pokonci!