Zanimivosti

Najbolj učinkovit krvnik na dan pobil 300 ljudi

R.T.
10. 8. 2015, 12.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Biti glavni Stalinov rabelj je poslanstvo, kateremu večina prebivalcev tega planeta ne bi bila dorasla. Kar pa ni mogoče reči za Vasilija Blokhina. Ta je vsako noč zloščil svoj usnjeni predpasnik in nemško pištolo, čakajoč na nove žrtve.

Wikipedia

Danes kot dva največja zločinca obravnavamo Adolfa Hitlerja in Stalina, ki pa si rok s krvjo neposredno nista mazala. Nekateri najbolj okrutni zločini zoper človeštvo ne bi bili izvedljivi, če ne bi obstajali posamezniki, katerim množične smrti niso kratile spanca. In ki so skoraj praviloma v takšnem početju na perverzen način uživali. Eden takšnih je bil Vasilij Blokhin, Stalinov glavni rabelj.

Wikipedia

Največji del žrtev so predstavljali častniki in podčastniki Poljskih oboroženih sil, ki so postali vojni ujetniki med in po napadu na Poljsko. Pobiti so bili tudi številni civilisti, ki so bili obtoženi vohunstva, ... Med žrtvami je bilo največ Poljakov, poleg tega pa so bili usmrčeni še Judje, Ukrajinci in Belorusi.

Brez pomislekov

Zaliti in neusmiljeni sovjetski general, ki je med drugo svetovno vojno in v Stalinovih čistkah pokončal približno 10.000 ljudi, se je v Guinnessovi knjigi rekordov znašel kot najbolj učinkovit krvnik v zgodovini. Da mu je pripadel ta naslov, je moral nekako izstopati v družbi podobnih posameznikov v službi smrt iz vrst nacistov in Rdečih Kmerov. Njegova posebnost? Vztrajal je, da si umaže roke.

Opazil ga je sam Stalin

Kot mladenič je sanjal, da bo postal kmet, a mu je te upe poteptala prva svetovna vojna. Blokhin se je pridružil Komunistični partiji, nato pa še Čeki, tajni boljševistični policiji. Tam ga je opazil Stalin, ki je v njem prepoznal nekoga, ki si rad umaže roke. Svoji krutosti se je imel zahvaliti, da je kmalu postal glava oddelke za eksekucije. Čeprav je poveljeval možem, usmrčevanja ni opustil. Še posebej je užival pri pobojih sovražnikov stranke na visokih položajih, kakršna sta bila Izak Babel in Mihail Kolstov. Njegov največji zločin je bil pokol v Katinskem gozdu leta 1940, ko je po Stalinovem ukazu v 28 dneh usmrtil med 1.800 pa 27.700 (število ni natančno opredeljeno) poljskih vojnih ujetnikov in dobil posebno priznanje.

Brez prekinitev

Blokhin se je usmrtitev loteval sistematično. Opravljen v usnjen predpasnik ter prav tako usnjeno pokrivalo in rokavice, ki so mu segale do ramen, je v Katinskem gozdu moril z nemško pištolo tipa Walther (s seboj jih je imel cel kovček), ker sovjetskemu orožju pri tako zahtevnem delu ni zaupal pa še početje je lahko zanikal na podlagi orožja, saj ga je uporabljala nemška obveščevalna služba. Usmrtitve so izvajali v posebej zasnovani kleti v stavbi NKVD-ja (sovjetske varnostno-obveščevalne službe) v Kalininu. Soba je bila zvočno izolirana, njene stene rdeče barve. Betonska tla so bila padajoča, vanjo je bila po cevi napeljana voda. Streljal je Blokhin – streljal je brez prestanka in brez prekinitev. Trupla so bila naložena na tovornjake in prepeljana na kraj, kjer so vsako noč z buldožerjem izkopali 10-metrske jarke, vanje zmetali mrtve in jih do zore zakopali. Blokhin in njegovi sodelavci so vsako noč brez prestanka delali 10 ur – v tem času je Blokhin v povprečju na tri minute ubil enega ujetnika. Ob koncu noči je svoje može pogostil z vodko.

Sumljive okoliščine

Blokhin je bil upokojen po Stalinovi smrti leta 1953. Nikita Hruščov mu je vzel čin, Blokhin pa naj bi se vdal alkoholu, ponorel in umrl 5. februarja 1955. Uradni vzrok smrti: »samomor«. Imel je 60 let.