Zanimivosti

Villeneuve odslej na električni pogon

STA/M.J.
10. 8. 2015, 08.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kanadski dirkač Jacques Villeneuve, tudi nekdanji svetovni prvak formule 1, ki je v dolgi karieri preizkusil že vrsto različnih tekmovanj na štirih kolesih, je našel nove izzive. Naslednja sezona bo zanj električna, saj se je odločil, da se bo pridružil ekipi Venturi v formuli E, elitnem tekmovanju krovne zveze Fie za vozila na električni pogon.

Reuters

Svetovni prvak formule 1 iz leta 1997, ki je tekmoval tudi v seriji Indy in v ameriškem tekmovanju Nascar ter na dirki 24 ur Le Mansa, se bo v naslednji sezoni meril za točke prvenstva formule E.

Villeneuve ne bo prvi voznik formule 1, ki bo dirkal še z električnimi formulami, nenazadnje je tudi njegov bodoči moštveni sotekmovalec Francoz Stephane Sarrazin nekaj časa preživel v karavani elitnega športa, bo pa prvi svetovni prvak formule 1 v formuli E. V ekipi Venturi pa bo zamenjal še enega znanca iz formule 1 Nemca Nicka Heidfelda.

"Prvič po nekaj letih se bom lahko preizkusil v celotni sezoni dirkanja. V preteklosti sem se že pogovarjal s kolegi, ki imajo izkušnje s formulo E, in vsi so dejali, da gre za zelo zanimiv šport. Spoznal sem že ekipo Venturi in lahko rečem, da se veselim sodelovanja," je nov izziv opisal 44-letni Kanadčan. V sezoni 2015/16 bo Venturi ena od osmih sodelujočih ekip v tekmovanju.

Villeneuve, sin nekdanjega kanadskega dirkaškega zvezdnika Gillesa Villeneuva, ki se je smrtno ponesrečil leta 1982, je vrhunec kariere doživel v formuli 1. V desetih letih je z ekipami Williams, BAR, Sauber in Renault zbral 11 zmag in 23 uvrstitev na stopničke. Zablestel je tudi v ameriški različici tekmovanja formul in leta 1995 zmagal na dirki 500 milj Indianapolisa. Nazadnje je tekmoval v relikrosu.

Nova sezona formule E se bo začela 17. oktobra na Kitajskem, v koledarju pa je za zdaj deset prizorišč.