Zanimivosti

V zadnjem trenutku odpovedali izstrelitev rakete falcon 9

M.J.
6. 1. 2015, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriško vesoljsko transportno podjetje SpaceX je danes v zadnjem trenutku preložilo izstrelitev raketa falcon 9 in s tem posledično tudi poskusni pristanek rakete. Današnja izstrelitev bi pomenila začetek novega obdobja večkratne rabe raket, ki naj bi ob vrnitvi pristajale na pristajališču v Atlantskem oceanu.

SpaceX
Fotografija je simbolična.

Podjetje, ki ima sedež v Kalifornij, vodi pa ga internetni podjetnik Elon Musk, bi lahko vnovič poskusilo z izstrelitvijo rakete v petek ob 11.09 po srednjeevropskem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izstrelitve raket so vse doslej stale več milijonov dolarjev. Največji strošek predstavlja dejstvo, da rakete po izstrelitvi razpadejo na več kosov in padejo v ocean, kjer postanejo odpadek in onesnažujejo okolje.

Musk si prizadeva, da bi preoblikovali vesoljsko industrijo z uporabo tehnologije, ki bi raketam omogočala, da se nedotaknjene vrnejo na Zemljo, kar bi omogočilo ponovno uporabo raket, podobno kot to počne letalska industrija s potniškimi letali.

Podjetje je doslej opravilo dva poskusa s pristankom rakete v ocean, tokratna izstrelitev pa bo prvi poskus pristanka rakete na pristajališču v oceanu. Dolgoročno si SpaceX želi izdelati rakete, ki bi ob vrnitvi lahko pristale tudi na trdnih tleh.