Zanimivosti

Eno največjih katastrof naj bi zakuhala asteroid in ognjeniški izbruh

J.P.
15. 12. 2014, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sonce je začasno ugasnilo. Znanstveniki so bili do nedavnega prepričani, da je prah, ki se je sprostil ob trku asteroida in zasenčil Sonce, sprožil katastrofalen tok dogodkov, ki je vodil v izumrtje dinozavrov. Stvari pa se morda niso odvile točno tako.

Arhiv Svet24

Vendar pa je uspelo ameriškim raziskovalcem s Princetonske univerze in s Tehnološkega inštituta Massachusettsa zbrati dovolj dokazov, da so zasnovali novo teorijo. Po tej naj bi le malo pred usodnim trkom izbruhnil ognjenik in tako pridodal svoje k izumrtju.

Raziskovalci so natančno datirali kamnine z zahodnega območja osrednje Indije, koder so ohranjeni ostanki enega največjih ognjeniških izbruhov. Bili so na lovu za cirkonom, ki se v magmatskih kamninah pojavlja kot primarni produkt kristalizacije in je še posebej priročen, ko pride do datiranja. Raziskovalci so tako zbrali več kot petdeset vzorcev kamnim, ki predstavljajo enega največjih pulzov ognjeniške aktivnosti. Kot se je izkazalo, so vzorci iz celotnega ognjeniškega sloja vsebovali cirkon, na podlagi česar so lahko raziskovalci natančno določili začetek in konec izbruha oziroma serije le-teh.

Pred 66 milijoni let je v Zemljo s hitrostjo 112.600 kilometrov na uro trčil asteroid premera osmih kilometrov.

Analiza je tako pokazala, da se je izbruh začel 250.000 let pred padcem asteroida in se nadaljeval še 500.000 let po velikanskem trku. Raziskovalcem je uspelo celo izračunati količino izbruhane lave – 2,5 milijona kvadratnih kilometrov. Tako intenzivna ognjeniška aktivnost bi lahko botrovala nevarni količini kemikalij, ki so zastrupile atmosfero in oceane, menijo raziskovalci. »Če so naši modeli pravilni, potem je bilo dogajanje podobno današnjemu – v ozračje so se po hitrem postopku sproščale velike količine ogljikovega dioksida,« je povedal Michael Eddy, eden od raziskovalcev. »Temu je sledilo zakisljevanje oceanov, zaradi česa je odmrl velik del planktona, ki predstavlja temelj prehranjevalne verige. Če umanjka ta, sledi katastrofa.« Že kar nekaj časa je znano, da je v času izumrtja ob koncu krede v Indiji prišlo do velikanskega izbruha, ki pa nikdar ni bil natančno datiran. Ker so ameriški raziskovalci naredili ravno to, so sedaj mnenja, da je izbruh gotovo bil dejavnik pri izumrtju dinozavrov. »Mislim, da debata nikoli ne bo prišla h koncu,« je povedal Sam Bowring, profesor s Tehnološkega inštituta Massachusettsa. »Padec asteroida bi kaj lahko povzročil izumrtje. Povsem verjetno pa je tudi, da mu je izbruh tlakoval pot.«

Analiza je pokazala, da se je izbruh začel 250.000 let pred padcem asteroida in se nadaljeval še 500.000 let po trku.

Pred osemdesetimi leti prejšnjega stoletja pravega krivca za izumrtje dinozavrov nismo poznali, ena od hipotez pa je vključevala velikanske ognjeniške izbruhe. Ko pa so leta 1980 v Italiji odkrili iridij – več ga je najti v meteoritih kot pa v zemeljski skorji, vendar pa ga je bilo v sedimentih iz tistega časa stokrat več kot pa običajno –, so tega povezali s padcem asteroida. »Vse bolj verjetno se zdi, da sta bila na delu oba dejavnika,« je še povedal Bowring. »Nič neverjetnega ne bi bilo, če bi se izkazalo, da sta dinozavre pokopala dva udarca.«