Zanimivosti

Znanje slovenskih športnikov ni prav briljantno

M.J.
11. 12. 2014, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ni pomembno, kolikokrat stojijo na zmagovalnih stopničkah in koliko denarja zaslužijo. Če profesionalni športniki ne znajo upravljati s financami, se bodo po končani karieri zagotovo soočili s finančnimi težavami, v najslabšem primeru pa tudi z bankrotom, je bila rdeča nit okrogle mize v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije.

Arhiv Svet24

Raziskava, objavljena v ugledni ameriški reviji Sports Illustrated je razkrila, da profesionalni športniki največjih in najbolj donosnih ameriških lig NBA, NFL, MLB trpijo za finančnimi težavami. Kar 60 odstotkov igralcev ameriške nacionalne košarkarske lige NBA pet let po zaključku kariere zaide v finančne težave ali celo bankrotira, 78 odstotkov igralcev ameriške nacionalne nogometne lige NFL se v finančnih težavah ali bankrotu znajde v dveh letih po koncu kariere.

Na finančne težave niso imuni niti slovenski vrhunski športniki, katerih znanje na področju osebnih financ oziroma finančne nepismenosti ni prav briljantno.

Ekipa Play Smart, ki izvaja program finančnega opismenjevanja profesionalnih športnikov, in Olimpijski komite Slovenije sta novembra letos izvedla prvo raziskavo doslej o stopnji finančne pismenosti slovenskih vrhunskih športnikov. V raziskavi je sodelovalo 135 profesionalnih športnikov starih 20 ali več let. Povprečna ocena, ki so jo dobili, je zadostno. Največ, 45,2 odstotka jih je sicer dobilo oceno dobro, kar 23,7 odstotka pa jih je dobilo oceno nezadostno. Nihče izmed njih ni pravilno odgovoril na vsa postavljena vprašanja.

Problematiki finančnega opismenjevanja vrhunskih športnikov je bila namenjena današnja okrogla miza v ljubljanski Kristalni palači, na kateri so, tudi z udeležbo vrhunskih športnikov, olimpijcev, osvetlili vse vidike vprašanj, povezanih z urejanjem osebnih financ.

Kakšne so pasti, ki prežijo na športnika v času njegovega športnega udejstvovanja ter še zlasti po koncu njegove športne poti, je opozoril Miha Urek, avtor priročnika za načrtovanje osebnih financ in pravi življenjski slog sodobnega športnika z naslovom Miselnost zmagovalcev.

Okrogle mize so se kot sodelujoči govorci udeležili trije olimpijci, atlet Primož Kozmus, jadralec Vasilij Žbogar in triatlonka Mateja Šimic, ki so predstavili svoje izkušnje.

Žbogarju je kot diplomiranemu ekonomistu nekoliko lažje, tako da ni nikoli imel menedžerja, temveč je osebne finance vodil sam oziroma s pomočjo očeta. Pri naložbah je bil vedno zelo previden, nekaj presežkov pa je investiral v jadranje in v jadralski center v Valencii, kjer sicer trenira in se pripravlja na poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru.

Šimičeva je vesela, da ji je ob ukvarjanju z vrhunskim športom uspelo diplomirati ter pridobiti naziv biokemičarke: "Vzgojena sem v duhu, da je največja investicija v življenju investicija v znanje in izobrazbo, po koncu tekmovalne kariere bom imela tako več možnosti za kariero."

Še največ slabih izkušenj ima Kozmus: "Boljši kot si, več 'prijateljev' imaš in vsak v tebi vidi le nek zasebni interes hitrega zaslužka. Če nisi izobražen in previden, lahko hitro nasedeš in denar, ki si ga dal, ne vidiš nikoli več." Prav slabe življenjske izkušnje so ga največ izučile, da se je treba pri finančnih vprašanjih vedno posvetovati s strokovnjaki ter delati z ljudmi, ki jim zaupaš. "Že naložba v drag avto je nepotrebna potrata denarja, prav tako 'investicija' v napačne naložbe," je še dodal Kozmus, ki sicer ob športu vodi skupaj s ženo še hostel.