Zanimivosti

Odkrili starodavne zapise, nihče pa jih ne zna razvozlati

J.P.
4. 12. 2014, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Naši starodavni predniki niso zgolj lovili sladkovodnih školjk, ampak so na njihove lupine tudi risali in jih uporabljali kot orodja. Takšna so vsaj dognanja nove raziskave.

Arhiv Svet24

Raziskovalci so na indonezijskem otoku Java odkrili gravure na lupini školjke, stare med 430.000 in 540.000 let. Po njihovih besedah je povsem mogoče, da so naleteli na najstarejšo znano obliko človeške umetnosti. Kaj gravure v obliki črke »M« pomenijo, ni znano, je pa zelo verjetno, da smo prednika sodobnega človeka, Homo erectusa oziroma pokončnega človeka, močno podcenjevali.

Do sedaj je veljalo le, da je Homo erectus uporabljal kamnita orodja.

Raziskovalci z nizozemske univerze v Leidnu so pregledali 166 lupin školjk, ki so bile izkopane na Javi v devetdesetih letih devetnajstega stoletja. Do sedaj je veljalo le, da je Homo erectus uporabljal kamnita orodja, vendar pa jo bilo na Javi že od nekdaj bolj malo pokazateljev, da je temu res bilo tako. To odkritje, je dejala Josephine Joordens, vodja raziskovalcev, pojasnjuje zakaj. Nekatere lupine so tako bile prirejene na način, da jih je bilo mogoče uporabljati kot rezila, druge kot ostre konice. A najbolj spektakularne so gravure, je dejala Joordensova, saj se človek vpraša, zakaj so nastale in kakšnemu namenu so služile: »Ne morem si kaj, da se ne bi spraševala, kaj je oseba, ki jih je naredila, z njimi mislila. Vsekakor gre za zelo težavno vprašanje.« Dodala je še, da bo odkritje gotovo povod za nadalje študije javanskega Homo erectusa.