Zanimivosti

Znanstvenik opozarja, da človeštvu teče voda v grlo

J.P.
4. 12. 2014, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Astronomi in rokovski zvezdniki so združili moči, da bi svet opozorili na grožnjo iz vesolja, ki jo našemu planetu predstavljajo asteroidi.

Arhiv Svet24

Več kot sto vodilnih znanstvenikov in astronavtov, od dr. Briana Mayja do Chris Hadfielda, je podpisala deklaracijo, v kateri tiste na oblasti naprošajo, da začno resneje jemati nebesna telesa, ki bi lahko končala življenje na Zemlji.

Zato je za 30. junij 2015 načrtovan velik glasbeni dogodek, namenjen ozaveščanju sveta o nevarnostih, ki nam pretijo iz vesolja. Nikakor ni naključje, da naj bi se odvil ravno na obletnico tunguške katastrofe, do katere je leta 1908 prišlo v sibirskih prostranstvih, ko je asteroid opustošil 2.000 kvadratnih kilometrov veliko območje.

»Nihče ne ve, kdaj se bo zgodil naslednji udarec, ki bi kaj lahko bil zadnji.«

Podpisniki deklaracije zahtevajo, da se tehnologijo, ki je na voljo, uporabi za zaznavanje in spremljanje asteroidov, obenem pa tudi za obrambo pred njimi. Med podpisniki sta tudi Richard Dawkins, britanski etolog in evolucijski biolog, ter Brian Cox, britanski fizik in univerzitetni profesor. Statistika vsekakor je zaskrbljujoča – po dosedanjih ocenah vemo le za približno 10.000 asteroidov, ki bi lahko našemu planetu zadali resno škodo, čeprav jih je zunaj vsaj milijon. To pomeni, da bi lahko v vsakem trenutku v atmosfero vstopil asteroid in sejal smrt, mi pa pred tem o njem ne bi vedeli ničesar.

»Več ko izvemo o asteroidih, bolj postaja jasno, da človeštvu teče voda v grlo,« je v izjavi dejal dr. Brian May. »Nihče ne ve, kdaj se bo zgodil naslednji udarec, ki bi kaj lahko bil zadnji.« NASA trenutno sicer premore več teleskopov, ki so na preži za nebesnimi telesi, ki predstavljajo resno grožnjo našemu planetu, a poznavalci menijo, da to ni dovolj in da se moramo bolje zavarovati. Zato so predlagali infrardeči teleskop, umeščen nekam med Zemljo in Venero, ki bi beležil bližajoče se asteroide. »Tehnologijo moramo nadalje razvijati. To je edina naravna nesreča, za katero vemo, kako jo preprečiti,« je povedal nekdanji astronavt dr. Ed Lu.