Zanimivosti

Katere barve so najprimernejše v spalnici, dnevni sobi in otroški sobi

Sašo Avramovič/Revija Anja
2. 12. 2014, 22.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Izbor barv v stanovanju prilagodite prostoru, ki ga želite prebarvati, in njegovi namembnosti. Spalnica je prostor za počitek in razbremenitev po napornem dnevu, zato naj v njej prevladujejo umirjene, svetle in hladne barve.

Profimedia

Najprimernejše so modra, vijoličasta, zelena. Če želite poživiti spalni prostor in vanj vnesti več energije, lahko dodate tudi nekaj rdeče.

Nasvet: izogibajte se preveliki količini rdeče barve, saj bo v otroško sobo vnesla nemir. 

Dnevna soba je prostor za druženje z družino in prijatelji, zato naj bodo stene obarvane v živahnejše barve. Izberite rumeno, oranžno, rdečo, živo zeleno ali se odločite za umirjeno rjavo in jo kombinirajte z živahnejšimi odtenki.

Otroška soba je prostor za počitek, delo in igro obenem, zato morate biti pri izbiri barv še posebej previdni. Seveda je vse odvisno tudi od otrokove starosti. Za dojenčka in malčka izberite nežne pastelne barve (svetlo modro, nežno rožnato, pastelna vijoličasto …). Predšolski otroci in šolarji bodo morda želeli sobico v živahnejših tonih. Nasvet: izogibajte se preveliki količini rdeče barve, saj bo v otroško sobo vnesla nemir. Če želite optično povečati prostor, pustite kakšno steno kar belo.