Zanimivosti

Analogne TV frekvence za široko WiFi pokritost

Factor/B.K.
26. 11. 2014, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nemški znanstveniki opozarjajo naj vlade dobro premislijo, kaj bodo storile z zastarelimi televizijskimi frekvencami.

Reuters

Medtem, ko se vedno večji del sveta digitalizira, se svetovne vlade odločajo kaj bodo storile z analognimi televizijskimi frekvencami. Teh je namreč zaradi preklopa na digitalno oddajanje kar naenkrat preveč. Te frekvence se zato večkrat prodajo najbolj zainteresiranemu kupcu, po navadi mobilnemu operaterju.

Vendar znanstveniki iz Tehnološkega inštituta Karlsruhe v Nemčiji opozarjajo, da bi mnogo bolje za gospodarstvo bilo, če bi analogne TV frekvence porabili za brezplačne hitre WiFi povezave.

Ta novi »super WiFi« bi imel mnogo večji doseg od trenutnih lokalnih brezžičnih povezav. Signal, ki bi se prenašal preko starih video frekvenc, bi lahko zaradi nižjih frekvenc pokril veliko širše območje, s polmerom več kilometrov, kar bi bistveno izboljšalo pokritost z brezžičnim internetnim signalom.

To bi sčasoma prineslo ukinitev dragih 4G povezav, kar bi po mnenju nemških znanstvenikov pomenilo množičnejšo uporabo spleta in s tem večjo korist za gospodarstvo.

»Posamezniki, institucije in podjetja bi bili mnogo manj odvisni od dragih ponudnikov mobilnih omrežij pri svoji digitalni komunikaciji,« je dejal Arnd Weber iz Karlsruhe inštituta.

Takšna tehnologija pa bi bila v veliko pomoč tudi ob primeru izrednih razmer, kot so naravne nesreče, saj bi olajšala komunikacijo.

Najtežja naloga pri vsem te pa je, seveda, kako svetovne vlade prepričati v takšno potezo, ki ni profitabilna iz danes na jutri.