Zanimivosti

Facebooku zelena luč Bruslja za nakup omrežja Whatsapp

M.J.
3. 10. 2014, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Evropska komisija je spletnemu družbenemu omrežju Facebook danes prižgala zeleno luč za nakup konkurenčnega in med najstniki priljubljenega omrežja za kratka sporočila Whatsapp. V Bruslju so presodili, da je prevzem skladen z zakonodajo EU, saj Facebookov Messenger in Whatsapp nista tesna konkurenta, poročajo tuje tiskovne agencije.

WhatsApp

"Čeprav sta Facebookov Messenger in Whatsapp med najbolj priljubljenimi aplikacijami, večina ljudi uporablja več kot eno aplikacijo. Uporabniki bodo imeli še naprej veliko izbiro med komunikacijskimi sredstvi," je v izjavi dejal evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia.

Facebook, ki je prevzem napovedal februarja, bo za Whatsapp odštel 19 milijard dolarjev (15 milijard evrov). Whatsapp po podatkih EU po vsem svetu uporablja 600 milijonov ljudi, Facebookov Messenger pa 300 milijonov ljudi.

V ZDA je Facebook, največje družbeno omrežje na svetu, ki ima 1,3 milijarde uporabnikov, dovoljenje za nakup dobil že aprila, so pa oblasti ob tem opozorile na pomen doslednega spoštovanja Whatsappovih določil o varstvu podatkov.

Močan evropski telekomunikacijski lobi je trdil, da bosta lahko Facebook in Whatsapp skupaj dostopala do nepošteno velike količine uporabniških podatkov in tako na nepravičen način dobila konkurenčno prednost.