Zanimivosti

Marsovsko obarvan spopad robotov

STA
1. 10. 2014, 12.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) danes poteka študentsko robotsko tekmovanje Robo liga FRI 2014. Na to univerzitetno tekmovanje v mobilni robotiki so se študenti različnih fakultet pripravljali celo leto - pomerili se bodo na poligonu, ki predstavlja Marsovo površje.

http://laspp.fri.uni-lj.si/
Dopoldne potekajo kvalifikacije, finale se bo začel ob 14. uri, v živo ga bo mogoče spremljati tudi prek spleta, na uradni spletni strani dogodka http://laspp.fri.uni-lj.si/roboliga/2014/.

Tekmovalne ekipe se s svojimi roboti merijo na poligonu, ki predstavlja Marsovo površje. Poligon vsebuje različne naloge, ki ponazarjajo raziskovalne cilje znanstvene odprave. Ekipe imajo na razpolago omejen čas, da z roboti opravijo čim višje število nalog. Naloge so točkovane glede na težavnost - zmaga ekipa, ki zbere največ točk.

Ključni izziv za tekmovalce predstavlja otežena komunikacija z roboti zaradi posnemanja časovne zakasnitve pri potovanju signala do Marsa in nazaj. Hkrati tekmujeta po dve ekipi, pri čemer izvedeta več časovno omejenih ponovitev za vsako tekmo. Najboljše tri ekipe bodo nagrajene.

Člani dveh tekmovalnih ekip se nahajajo v kontrolni sobi, ki je ločena od poligona. Od tam upravljajo robote preko svojih prenosnih računalnikov. Dogajanje na poligonu lahko spremljajo samo preko videokamere, ki je postavljena navpično nad poligonom.

Tekmovalne ekipe sestavijo robote iz lego kock in napišejo program, ki se bo izvajal na robotu. Pri oblikovanju morajo biti iznajdljive, da konstrukcijo robota čim bolj prilagodijo nalogam na poligonu. Robot je lahko izdelan iz kompletov Lego Mindstorms NXT v1.0 ali NXT v2.0.