Zanimivosti

Potrjeno: videoposnetek vodne pošasti ni potegavščina

J.P.
25. 9. 2014, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ko se je pred časom pojavil posnetek kači podobne kreature, ki lebdi po zamrznjeno gladino ledeniške reke Jökulsá í Fljótsdal na vzhodu Islandije, bržda nihče ni pričakoval, da bo posebna islandska komisija potrdila njegovo avtentičnost.

Tako naj bi šlo za verodostojen posnetek Lagarfljótsormurinna – islandskega ekvivalenta slovite Nessie. To pa še ni vse - Hjörturju Kjerúlfu, ki je dogajanje leta 2012 ovekovečil, so celo podelili nagrado.

Lagarfljótsormurinn, skrivnostno kači podobno bitje, naj bi živel v jezeru Lagarfljót, koder je bil prvič opažen leta 1345. Kačonar naj bi v dolžino meril vsaj enaindevetdeset metrov, imel naj bi več grb, viden pa naj bi bil tudi na obrežju jezera, ovit okoli bližnjih dreves. Zaslediti je tudi, da naj bi bil celo dolžine prej omenjenega jezera, neverjetnih trideset kilometrov.

Bitje je bilo nazadnje videno leta 1998, ko naj bi učitelj in učenci v bližini obale ugledali nenavadno pojavo, katero pa niso opisali kot kačasto.

Trinajstčlanska komisija je v prid avtentičnosti posnetka odločila z večino, proti je glasovalo šest članov. Kritiki so odločitev že za pretvezo, da bi privabili več turistov. Oglasilo se je tudi nekaj strokovnjakov, ki menijo, da gre za potegavščino, saj da se bitje ne giblje naravno. Bitje je bilo nazadnje videno leta 1998, ko naj bi učitelj in učenci v bližini obale ugledali nenavadno pojavo, katero pa niso opisali kot kačasto. Legenda pravi, da je dekle na zlat prstan dalo majhnega črva v upanju, da bo prstan zrasel. Ko pa se je vrnila, je ugotovila, da je črv zrasel v kačo. Oba je v strahu zalučala v jezero Lagarfljót, kjer je bitje vztrajno rastlo.