Zanimivosti

Pobegni pred mračno skrivnostjo

Simon Rosc
25. 9. 2014, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ali si predstavljate, da ste zaklenjeni v sobi, iz katere ne morete pobegniti. No, takrat se začne vneto iskanje izhoda. Grozljive podobe in mrgoleča golazen pa srčni utrip in pritisk le še povečujejo. Se mi bo uspelo odrešiti? – to je edino, kar se človeku v tistem trenutku plete po glavi. Takšno izkušnjo lahko pridobiš tudi sam. Preizkusi svoje spretnosti v edinstveni sobi Escape room.

Bilo je turobno in deževno popoldne, ki se je počasi že prevešalo v večer. Mrak se je začel spuščati nad Ljubljano in dežne kapljice so glasno  udarjale ob pločevinaste strehe. Tu in tam je po nebu švignil blisk, ki je razkril grozljive podobe mraka, čemur so sledili še bobneči zvoki grmenja. Dan, kot nalašč za novo izkušnjo, ki jo je nemogoče primerjati s katerokoli od prej.

»Odlična igra, v kateri vsi člani celotno dogodivščino aktivno sodelujejo, saj je zaklenjena soba polna nerešenih ugank in presenečenj, ki jih je treba rešiti v določenem času, da odkleneš vrata do prostosti.« Sašo Simić

Ekipa uredništva Svet24 se je odločila, da ima dovolj poguma, da preizkusi novo atrakcijo v središču Ljubljane – Escape room. In res. Zaprli so nas v srhljivo stanovanje, polno ugank, namigov, različnih kod, šifer in zank. V eni uri smo morali najti ključ in se rešiti mrgoleče golazni in grozečih podob. Napenjali smo možgane, uporabili vse svoje spretnosti in uspelo nam je. Iz sobe smo se rešili dobrih devet minut pred iztekom časa. Ekipa našega uredništva je bila nad izkušnjo navdušena in si je na koncu želela še dogodivščin.

In kaj je pravzaprav Escape room? Se spomnite računalniških igric, v katerih ste morali iskati skrite predmete, namige in kode, da ste odklenili vrata? No, prav za to gre, le da gre v tem primeru za resnično sobo in da ste del igre vi.

»Izkušnja je bila nepozabna. Ker ne veš, kaj vse se lahko zgodi, imaš na preži vse čute. Gre za igro, v kateri sodeluje vsa ekipa, možgani pa delajo s polno paro. Na kratko povedano: odkleni svojo domišljijo in pobegni iz sobe!« Petra Rupnik

Gre za svojevrstno igro s časom, strahovi, v kateri se bo prebudila vaša detektivska žilica. To posebno izkušnjo so v celoti pripravili na Inštitutu za proaktivno življenje Proactivita. Kreativna direktorica Nataša Potočnik in direktor inštituta Peter Arčon sta se sama domislila vsake zanke, uganke in šifre posebej. Vsako podrobnost v igri sta si domislila sama, z nekaj spretnosti in logičnega razmišljanja pa lahko pridete do ključa, s katerim se rešite, preden se prebudi mračna skrivnost.

Igra je zasnovana tako, da je primerna za vse starostne skupine. Kot nam je dejala Potočnikova, je igra primerna za skupine od dve do pet oseb, gostijo pa vse vrste skupin, prijatelje, zakonske pare, skupine sodelavcev, primerna pa je tudi za rojstnodnevno popestritev.
Si upate podati v svet ugank? Escape room čaka na vas, da se preizkusite v igri s časom.