Zanimivosti

Zmanjkuje silikona za prsi

T. P.
19. 9. 2014, 15.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Z lepoto obsedena Venezuela se srečuje s težavo, ki za številne ženske pomeni pravo katastrofo. Primanjkovati jim je namreč začelo silikona, zato ženskam vstavljajo nepreverjene in nevarne kitajske izdelke.

Profimedia

Venezuela je država, iz katere prihaja največ svetovnih misic, lepota pa je tako rekoč kulturni in družbeni standard. Čeprav ni podatkov o tem, koliko venezuelskih žensk si je povečalo prsi, statistike iz prejšnjega leta kažejo prek 85.000 operacij povečanja prsi. Prav zaradi izjemnega povpraševanja se pojavlja težava s pomanjkanjem silikona preverjenega izvora. Prehitro se namreč trošijo kakovostni silikoni, ki jih je odobrila Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA).

Profimedia

Zgrožene, prestrašene in razočarane ženske, ki trdijo, da lahko pomanjkanje silikona resno vpliva na samozavest Venezuelk, se že zatekajo k zdravnikom, ki jim vstavljajo silikone sumljivega porekla. Najpogosteje uporabljajo kitajske silikone ali pa celo silikone neznanega porekla, ki lahko vsebujejo nevarne sestavine oziroma so napačne velikosti.

Profimedia

Kako pomembna je v tej državi velikost prsi, kažejo tudi transparenti o previsoki ceni silikona, ki se občasno pojavljajo na protivladnih protestih, na katerih načeloma opozarjajo na pomanjkanje hrane ter devalvacijo valute.

Profimedia

»V njihovi kulturi vlada imperativ lepote, zato si silikone omislijo celo tiste ženske, ki živijo v tako imenovanih slumih, najbolj siromašnih mestnih četrtih,« pojasnjuje kirurg Daniel Slobodianik. Ob tem dodaja, da nihče, zlasti pa vlada, nima posebnega razumevanja za frustrirane ženske. Pokojni predsednik Hugo Chavez je obsedenost s plastično kirurgijo v svoji državi poimenoval kot pošastno. Na tamkajšnjih družbenih omrežjih se že pojavljajo najrazličnejši komentarji na to temo. Najbolj duhovit med njimi je komentar, ki pravi takole: »Glede na to, da jim primanjkuje silikona, vse kaže, da bodo Venezuelke morale razviti osebnost.«