Kultura

FOTO: Stoječe ovacije za Cvetje v jeseni

Alesh Maatko
19. 9. 2014, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Da je zgodba iz povesti Ivana Tavčarja Cvetje v jeseni resnično večna, je pokazal tudi istoimenski muzikal, ki je bil premierno uprizorjen na velikem odru ljubljanskih Križank.

Mediaspeed

 Ponovitve muzikala bodo sledile do 21. septembra.

Izredna predstava, sestavljena iz dveh dejanj, je bila v sklepnem delu, ko se zgodba zaključi in vrne k pogovoru pripovedovalca z mestnimi gospemi ter k čustvenim pozivom k ljubezni do slovenske zemlje, deležna stoječih ovacij. 

Mediaspeed

Cvetje v jeseni govori o ljubezni med uspešnim meščanom in mladim kmečkim dekletom. Je zgodba o razpetosti med nemirnim življenjem v mestu in mirom v duši, ki nam ga daje narava. Je zgodba, ki se je rodila leta 1917, a bi jo lahko brez slabe vesti preslikali tudi v današnji čas. V narodni spomin pa se je res globoko vtisnila tudi zaradi filma režiserja in scenarista Matjaža Klopčiča

Mediaspeed

Kot muzikal je bila zgodba na odru ljubljanskih Križank uprizorjena prvič. Scenarij zvesto sledi izvirniku, čeprav se v besedila igrivo vtihotapijo tudi odsevi današnjega časa. Avtorska glasba vzbuja nostalgijo in budi romantična čustva. V vlogi Janeza nastopa Matjaž Robavs, operni solist, pevski pedagog in član tria Eroika, in Domen Križaj, baritonist, študent solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani. 

Mediaspeed

Meti sta kar dve, Nina Pušlar, poklicna glasbenica, in Maja Martina Merljak, profesionalna igralka. V ostalih vlogah izvirnega slovenskega muzikala pa nastopajo še: Jure Ivanušič (Danijel), Alenka Kozolc Gregurić in Ana Grasselli (Liza), Marjan Bunič in Damijan Perne (Boštjan), Lucija Grm (Barbara) in drugi.

Mediaspeed

Nepozaben film nadgradil muzikal

Idilična kmečka povest je ena najbolj znanih ljubezenskih zgodb v slovenski književnosti, velja pa tudi za eno najlepših. Po nepozabnem filmu iz leta 1973 s Poldetom Bibičem in Mileno Zupančič v naslovnih vlogah smo te dni dobili še muzikal.