Zanimivosti

Francoska vasica Smrt Judom

STA/M.J.
14. 8. 2014, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Francoske oblasti bodo prihodnji mesec proučile možnosti za preimenovanje majhne vasice v bližini Pariza, katere uradno ime je La-Mort-aux-Juifs oziroma v prevodu Smrt Judom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ime vasice sega nazaj v srednji vek ali celo še dlje.

Reuters

Lokalne oblasti pojasnjujejo, da se sporno ime pojavlja vse od srednjega veka in je kot takšno tudi zavedeno v zemljiški knjigi. Od leta 1992 se sicer ta majhna vasica z vsega eno kmetijo in dvema hišama v poštnem registru pojavlja tudi z imenom Route de Louzouer.

Ime vasice je prišla v ospredje zanimanja javnosti, potem ko se je zaradi njega judovski center Simona Wiesenthala pritožil pri francoskemu notranjemu ministru Bernardu Cazeneuvu. Kot opozarjajo v centru, je izjemno šokantno, da se 70 let od osvoboditve Francije izpod nacistične Nemčije to ime še vedno pojavlja.

Nekateri drugi so sicer mnenja, da bi bilo treba spoštovati stara imena in jih je bi smeli spreminjati. So pa maja letos prebivalci mesta v Španiji s podobnim imenom izglasovali preimenovanje, piše AFP.