Zanimivosti

Tradicionalni Anin sejem

J. A./Dolenjski list
29. 7. 2014, 18.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Višnji gori je bilo nekdaj po pet ali šest sejmov na leto. Pred 17 leti so ponovno obudili Anin sejem, ki so ga v preteklosti pripravljali v času žegnanja pri cerkvi svete Ane.

J. A./Dolenjski list

Letošnje prireditve v okviru tradicionalnega Aninega sejma so se vrstile vse od preteklega petka, ko so odprli razstavo Klekljarske skupine Centra aktivnosti Fužine in Klekljarske skupine Polžkice, ki deluje v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica. Sobotno druženje s Preloškimi muzikanti in Folklorno skupino Stična je žal pokvaril dež, nedeljsko dopoldne pa je bilo v starem delu mesta spet zelo živahno.

Dolenjski list

Kot v preteklosti je tudi tokrat razglas prebral mestni bobnar (to delo že nekaj let opravlja domačin Lojze Rus), sledil je pester kulturni program, ki ga je vodil predsednik Turistične zveze Ivančna Gorica Pavel Groznik, potem pa so se predstavili še konjarji, lastniki starodobnih vozil, kulčarji iz Ivančne Gorice, na številnih stojnicah so bili na voljo različni izdelki domače obrti, klekljarice so zadovoljno pokazale, kako nastajajo njihove mojstrovine, predstavljala so se društva in na stojnici domačega turističnega društva je bilo mogoče poskusiti posebno jed iz polžev z imenom Višnjanska polžja fantazija.

J. A./Dolenjski list

Kot se za sejme spodobi, so tudi na tokratnem na svoj račun še posebej prišli otroci, za katere so pripravili različne delavnice. Uživali so lahko tudi na napihljivem gradu, se zabavali ob kratki igrici, smešni klovni pa so jih celo učili hoditi s hoduljami. »Še naprej se bomo trudili, da naša sejmarska tradicija ne bo šla v pozabo,« je obljubil predsednik Turističnega društva Višnja Gora Jože Gros, predsednik občinske turistične zveze Pavel Groznik, ki je tudi Višnjan, pa je ob tem še omenil, da jim gre to delo zelo dobro od rok. Namignil je, da če bodo nadaljevali s tem tempom, potem je v prihodnosti mogoče pričakovati, da bodo organizirali celo Anin festival.

J. A./Dolenjski list