Slovenija

Matoz plačal za Janšo

Črt Kaker
29. 7. 2014, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Včeraj, na zadnji možni dan, je Janez Janša le poravnal kazen v višini 37.000 evrov, ki mu jo je odmerilo sodišče v zadevi Patria. V njegovem imenu je kazen plačala odvetniška družba Matoz, ki jo vodi Janšev odvetnik Franci Matoz. Črnkovič je poravnal le sodne stroške.

Reuters

Obsojeni v zadevi Patria – predsednik SDS Janez Janša, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič – so morali do včeraj poravnati denarne kazni in sodne stroške s sodnimi taksami. Denarna kazen za vsakega izmed trojice znaša 37.000 evrov, kar je vsekakor velik finančni zalogaj. Z okrajnega sodišča v Ljubljani so za Svet24 sporočili, da morajo obsojenci obenem plačati še skupni strošek kazenskega postopka, 25.736,98 evra, in ga je sodišče obsojencem naložilo vsakemu v eni petini.

Arhiv Svet24
To pomeni, da mora vsak obsojenec poravnati dobrih 5000 evrov, saj je Jože Zagožen, eden izmed obtoženih v zadevi Patria, umrl, Walter Wolf pa se na pozive sodišča ne odziva in naj bi bil v Kanadi. »Tem stroškom je treba prišteti še stroške za vročanje sodnih pisanj obsojencem, ki so različni za vsakega od obsojencev, in sicer znašajo 583,30 evra za obsojenega Janšo, 121,56 evra za obsojenega Črnkoviča in 455,73 evra za obsojenega Krkoviča. Obenem so s sodišča pojasnili, da so v postopku nastali tudi stroški za delo sodišča, in ti so odmerjeni vsakemu izmed obsojencev kot sodna taksa, ki za postopek na prvi stopnji znaša 595 evrov, za postopek na drugi stopnji pa 892,50 evra,« so še zapisali na ljubljanskem okrajnem sodišču. Ugovorni roki zoper odmero taks pri Janši in Krkoviču še niso potekli, medtem ko je obsojeni Črnkovič po dostopnih podatkih zoper odmerjeno takso po zagovorniku vložil ugovor, o katerem je sicer že odločeno, vendar sodišče še ni prejelo povratnic, zato odločitve še ne more sporočiti.

Pri neplačilu sledi postopek prisilne izterjave finančno-računovodske službe sodišča.

Ker je odločitev o odmeri stroškov kazenskega postopka in vročanj sodnih pisanj pravnomočna le pri Ivanu Črnkoviču, je bil včeraj rok le za plačilo kazni v višini 37.000 evrov za Janšo, Krkoviča in tudi Črnkoviča, ki je sicer sodišče zaprosil za obročno odplačevanje.

Nikola Miljković/KMA, arhiv Svet24, STA
Tako je včeraj po podatkih finančno-računovodske službe okrajnega sodišča v Ljubljani odvetniška družba Matoz sodišču nakazala 37.000 evrov, kolikor znaša denarna kazen za obsojenega Janeza Janšo. Matoz zadeve ni želel komentirati, ne pozabimo pa, da se javnost sprašuje, od kod Janši denar, saj je imel v preteklosti že težave s dokazovanjem izvora svojega premoženja. Trdi pa, da se zadnja leta preživlja z zaslužkom od prodanih knjig. Prav tako od stranke SDS nismo dobili odgovora, ali je del finančnih sredstev za plačilo kazni pristavila stranka, ki je pred časom ravno z namenom zbiranja finančnih sredstev za pokritje stroškov procesov in administrativnih postopkov svojih članov odprla poseben sklic na tekočem računu stranke.

Črnkovič je plačal le stroške kazenskega postopka.

Ivan Črnkovič je medtem sodišču nakazal 5.268,96 evra (toliko znašajo stroški kazenskega postopka, ki so za zdaj pravnomočno odmerjeni le pri obsojenem Črnkoviču). Za komentar smo poskusili priklicati Ivana Črnkoviča, a je njegov telefon zvonil v prazno, na koncu pa se je odzval odzivnik v hrvaškem jeziku, kar morebiti kaže na to, da Črnkovič dopustuje na sosednjem Hrvaškem.

Za brigadirja Toneta Krkoviča, ki mora prav tako plačati 37.000 evrov kazni, so v računovodski službi na sodišču včeraj še preverjali, ali je bil denar nakazan.

37.000 evrov so morali trije obsojeni v zadevi Patria plačati do včeraj.

Kaj se zgodi, če obsojeni v zadevi Patria ne plačajo kazni? Če pride do neplačila, sledi postopek prisilne izterjave finančno-računovodske službe sodišča. Če sredstev ne morejo izterjati, pa se obsojenim podaljša zaporna kazen – 41,73 evra za dan zapora. Vendar ob tem na okrajnem sodišču opozarjajo, da sprememba zaporne kazni ne sme biti daljša od šestih mesecev.