Zanimivosti

Bi pustili, da vam postrežejo morilci?

J.P.
28. 7. 2014, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

»Tihar Food Court« je nova restavracija v Novem Delhiju, kjer strežejo jedi, značilne za sever Indije. Nič nenavadnega, če hrane ne bi stregli obsojeni morilci.

Restavracija je v začetku meseca svoja vrata odprla znotraj kompleksa Tihar – največjega zapora v Južni Aziji –, da bi izboljšali rehabilitacijo zapornikov. Sedeti je mogoče notri in na prostem, zidove so v kremne barve prepleskali zaporniki, osebje pa sestoji iz upravnika in sedmih zapornikov, ki so se izkazali z lepim vedenjem. Ti nato skrbijo za do 50 gostov, kolikor jih zmore restavracija.

Da lahko nekaj ur na teden delajo in tako zapustijo zapor, morajo zaporniki imeti srednješolsko izobrazbo in vsaj 12 let neoporečne kartoteke. Izbrani zaporniki so povečini že skoraj odslužili kazen, saj je pri njih manjša verjetnost, da bi jih premamil pobeg. Na delo namreč prihajajo nenadzorovani, peš ali s kolesom. Preden pa izbranci začnejo z delom, opravijo poseben tečaj kuhanja in gospodinjstva, celoten zaslužek pa je namenjen blagostanju zapornikov.
Eden od zaposlenih je tudi 32-letni Suresh Kumar, ki je odslužil 12 let svoje doživljenjske kazni za umor. Dela 11 ur na dan – kuha, streže in pospravlja. Ker restavracija še ne premore svoje kuhinje, zaporniki večino hrane pripravijo v zaporniški menzi. To je le ena v vrsti nedavnih reform, s katerimi so oblasti zmanjšale pred tem problematične stopnje korupcije in zlorabe zapornikov v prej omenjenem zaporu.