Zanimivosti

Otrokom ni uspelo shoditi - ostali so na vseh štirih

J.P.
28. 7. 2014, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Leta 2005 je svet obkrožila novica o nenavadni družini – pet od devetnajstih članov se je zaradi nenavadnega bolezenskega stanja primoranih gibati po vseh štirih.

Pet članov velike družine Ulas iz turške province Hatay nima ravnotežja in potrebne stabilnosti, da bi se lahko postavili na noge in se tako tudi gibali. Preostalih štirinajst članov teh težav nima, peterici pa ne preostane drugega, kot da zemljo tlačijo po vseh štirih.

»Dokazali smo, da njihovo gibanje odraža gibanje povsem zdravih ljudi.« – Liza Shapiro z univerze v Teksasu 

Dve sestri in brat so na vseh štirih že od rojstva, drugemu bratu in sestri pa se občasno uspe postaviti pokonci. V današnjem svetu se skušajo znajti po najboljših močeh – pogosto so zasmehovani, povečini pa je na ostalih članih družine, da jih zaščitijo. Sestre tako večino časa preživijo za štirimi stenami, zatopljene v kvačkanje, brata pa ta bolj pogumna in pogosto obiskujeta okoliške vasi.

Sodeč po dokumentarnem filmu, ki so ga posneli o turški družini, naj bi razlaga za nenavadno hojo bila »obrnjena evolucija«. Številni znanstveniki so takrat namreč bili prepričani, da je peterica živ dokaz, kako lahko ljudje nazadujejo, in da nudijo vpogled v človeško preteklost – pet odraslih, ki se gibljejo kot naši predniki pred nekaj milijoni let.
Bolj nedavne raziskave pa so to teorijo ovrgle – šlo naj bi zgolj za prilagoditev redki motnji. Brata in sestre se namreč z razliko od primatov, ki se premikajo v diagonalnem zaporedju (dlan postavijo na eno stran, stopalo na drugo), gibajo bočno, s tem da težo dajejo na zapestja namesto na členke. Tako naj bi bilo jasno, da gre za način spopadanja s pomanjkanjem ravnotežja.
Takšna hoja naj bi torej bila stranski produkt dednega stanja, ki povzroča cerebralno hipoplazijo – ta znatno vpliva na ravnotežje. Bratoma in trem sestram tako ne preostane drugega, kot da se premikajo po vseh štirih. In le malo verjetno se zdi, da bo peterica kdaj dočakala zdravilo za svoje tegobe.