Zanimivosti

Bodo roboti prevzeli naša delovna mesta?

G.G.
27. 7. 2014, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Človek je ustvaril robote, da bi ga ti olajšali bremen mukotrpnega dela. Bomo v prihodnosti zaradi vse večjih sposobnosti robotov končno lažje zadihali in uživali več prostega časa? Ali pa bodo roboti prevzeli naša delavna mesta?

DIR
Roboti bi lahko prevzeli polovico vseh delavnih mest v Italiji. Študija narejena v Bruslju je ugotovila, da bi bilo lahko 58 odstotkov vsega dela v Italiji prepuščena robotom in računalnikom.

Najbolj na udaru glede prevzema dela s strani računalnikov v Evropi so v Romuniji, na Poljskem, v Bolgariji in Grčiji. Službe v severni Evropi pa nosijo najmanjše tveganje, da jih bodo prevzeli računalniki.

Prevelik strah glede brezposelnosti ni potreben, kajti ko zavlada tehnologija, se ustvarijo nova delavna mesta. Tisti katerih delo bodo prevzeli roboti, ne bodo nujno brezposelni.

V prihodnosti bodo delavci potrebovali drugačne veščine, za kar bo potrebno prilagoditi tudi šolski sistem.
Računalnik ne more nadvladati človeka v sposobnostih kot so socialna inteligenca, kreativnost, zaznavanje in upravljanje nalog.

Največ možnosti za prevzem dela s strani robotov je v službah telekomunikacijskih agentov, uradnikov, sodnih izvedencev in kreditnih analitikov. Izgube dela pa se ni potrebno bati zdravnikom, socialnim delavcem in terapevtom.