Zanimivosti

Ljubezenska kriza: naj ostanem ali grem?

K. Š.
26. 7. 2014, 16.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Statistika kaže, da ima več kot 80 % parov vsaj enkrat na leto težave. Če ste se znašli na razpotju ljubezenske krize, pa ne veste, kam bi zavili, potem se spopadate z enakim vprašanjem kot milijoni ljudi po vsem svetu. Statistični podatki namreč kažejo, da ima več kot 80 odstotkov ljudi, ki so v ljubezenski zvezi, več kot enkrat na leto težave. In tako se številni znajdejo pred vprašanjem: naj ostanem ali naj odidem?

Thinkstock

Začnite pri sebi
Veliko žensk doživlja krize in napade panike, ker mislijo, da jim v življenju manjka nekaj bistvenega, kar vsi drugi že imajo. Ste tudi vi med njimi? Naj bo tega konec. Poskusite obvladati stres in svoje težave zapišite na papir. S čim imate pravzaprav največ težav? Je to res vaša ljubezen? Ali pa so se težave samo preselile na vsa področja vašega življenja? Zapišite svoje misli. Tako boste najlažje odkrili izvor notranje napetosti. Ko boste našli vzrok, je čas, da se odpočijete. Privoščite si nekaj dni dopusta in ostanite sami doma. S seboj in s svojimi mislimi. Ko se vam bo uspelo otresti številnih malenkosti, se boste lahko mirneje osredotočili na pomembnejše stvari.

Znaki, da se je vaša ljubezen znašla v krizi:

- Pomanjkanje nežnosti
Dotik je eden od petih čutov in je glavno merilo povezanosti z drugimi ljudmi. Ko partnerji izgubijo željo po dotikanju drug drugega, izgubijo tudi željo po spolnosti.

- Preveč prepirov
Če vas partner tudi po najmanjšem prepiru brez pravega vzroka močno razjezi, potem v vaši zvezi morda ni vse tako, kot bi moralo biti. Zveza brez povsem normalnih nesoglasij sicer ne obstaja, a bi jih partnerji morali obravnavati in iskati kompromise skozi občutke ljubezni in razumevanja.

- Spolnosti skorajda ni
Spolnost je ključni del vsakega srečnega in uspešnega razmerja. Ljudje smo spolna bitja, zato lahko zanemarjanje spolnih užitkov vodi v nezvestobo. Partnerji, ki v zvezi čutijo tovrstno pomanjkanje, bodo nadomestitev za to poiskali kje drugje.

- Nista več usklajena
Če skupaj ne preživita dovolj kakovostnega časa, se lahko hitro oddaljita. Medtem ko je dobro, da imata tudi svoje interese in prijatelje, ki jih kljub zvezi ne zanemarjata, ne bi ti nikoli smeli postati prioriteta pred partnerjem. Pogosto zabavanje s prijatelji brez želje po bližini ljubljene osebe je lahko znak za preplah.

- Ni več komunikacije
Če so skupne večerje pretihe, medsebojni pogledi pa ravnodušni, stvari zagotovo ne potekajo tako gladko, kot si mislite. Stik z očmi in redna komunikacija sta glavna akterja pri vzdrževanju zveze. Partnerji, ki so v trdnem odnosu, nikoli ne bi smeli preveč razmišljati o tem, kaj naj rečejo, da bo pogovor stekel, saj je v uspešnem odnosu izbira besed povsem spontana.

Si želite rešiti zvezo?
Če sta oba pripravljena na to, potem se lotita dela. Pot bo dolga in naporna, a se bo na koncu gotovo izplačala.

Komunikacija ima ključno vlogo
Strokovnjaki pravijo, da sta v ljubezenski zvezi ključ do srečnega razmerja pogovor in poslušanje partnerja. Pogovor lahko zmanjša število nepotrebnih nesoglasij, poveča zaupanje in utrdi partnerstvo. To je še posebno pomembno takrat, ko je vaš partner razburjen. Pozorno ga poslušajte in ugotovite, v čem je težava.

Poiščite dobre lastnosti
Skozi zvezo začnemo partnerjeve pozitivne lastnosti jemati za samoumevne, vse bolj pa smo pozorni na napake, ki nam počasi najedajo živce. Tako lahko razmerje hitro postane preveč negativno. Rešitev je v tem, da se ne obremenjujemo po nepotrebnem s partnerjevimi pomanjkljivostmi, ampak se zavestno skušamo osredotočiti na njegove pozitivne lastnosti.

Omislita si skupni konjiček
Označita si trenutke, ki so namenjeni preživljanju kakovostnega časa v dvoje. Omislita si nov konjiček, ki vaju bo združeval tudi v prostem času.

Čas za nežnosti naj bo neomejen
Vzemita si čas zase in drug za drugega. Fizična komunikacija je prav tako pomembna za negovanje vajine čustvene povezave kot verbalna. Nežen dotik lahko naredi čudeže, sprosti stres in napetost, omili bolečino ali žalost in partnerju pokaže, da vam ni vseeno. Zato le večkrat skočita v posteljo.

Arhiv Svet24

Želite končati zvezo?

Če ste tako začutili, je prav, da se tako tudi odločite. Čeprav bo boleče, naredite ta korak. In kdaj je ta odločitev nujna?

Če je bilo zaupanje izdano večkrat
Prevaral vas je, vi ste to izvedeli, nato pa vam je prisegel, da se to ne bo nikdar več zgodilo. Zdaj pa ste spet izvedeli, da ima drugo. V takem odnosu ne vztrajajte več!

Če je v vajinem odnosu prisotna zloraba
Če ste se znašli v odnosu, v katerem vas partner nenehno psihično trpinči, je posesiven in pretirano ljubosumen in se kljub obljubam ni popolnoma nič spremenil na bolje, potem je skrajni čas, da prekinete to razmerje.

Če ste se morali odpovedati svojim sanjam
Razmerje naj bi bilo nekaj, kar človeka obogati in mu pomaga pri uresničevanju sanj in želja. Vi pa ste se znašli v razmerju, zaradi katerega ste se morali odpovedati vsem svojim načrtom in celotno svoje življenje prilagoditi partnerjevim željam.

Če ne čutite več fizične privlačnosti
Če je tako, ne potrebujete prav nobenega drugega razloga. To razmerje morate prekiniti, saj do njega ni pošteno, da vztrajate v takšni zvezi.

Če sta si popolnoma različna in ne uživate več v njegovi družbi
Če se raje družite s prijatelji kot z njim, ker nimata niti skupnega konjička niti skupne aktivnosti, potem je tukaj nekaj narobe. Če je tako in ste izgubili prav vso željo po njegovi bližini, je res na mestu vprašanje, zakaj ste še z njim.

SPREJMITE KONEC LJUBEZENSKE ZVEZE

Ste se odločili, da jo zaključite, ker ne vidite več izhoda? Potem je čas, da si vzamete odmor in se v miru pripravite na novo obdobje. Ste prepričani, da se dobro počutite po razhodu? Dlje ko si boste zatiskali oči in se prepričevali, da vam konec zveze ni prišel do živega in da ste brez težav preboleli, huje vas bo vse skupaj čez čas udarilo po glavi. Kako torej sprejeti konec?

Jočite se in dajte čustva iz sebe
Prvi korak k prebolevanju je sprejetje bolečine. Priznajte si, da vas boli srce, da vas je izguba partnerja prizadela in da si ne predstavljate življenja brez njega. Potem pa se s to bolečino spoprimite tako, kot vam najbolj ustreza.

Ne tekmujte z njim
Pri nekaterih parih se zgodi, da ob koncu zveze občutijo potrebo, da z nekdanjim partnerjem tekmujejo v tem, kdo bo utrpel manj čustvene škode in brez težav zaživel dalje oziroma kdo bo prej našel novega partnerja in v drugem vzbudil ljubosumje. A vsa ta občutja tekmovalnosti niso nič drugega kot še vedno prisotna čustva ljubezni in simpatije do nekdanjega partnerja.

Ko se počutite, da ste popolnoma na tleh …
Med prebolevanjem zveze je zelo pomembno, da imate vsaj nekaj minutk na dan povsem zase. V teh trenutkih samote pustite svojim mislim, počutju, jezi in solzam prosto pot. Ob koncu dneva boste morda opazili, da ste nevede kar nekaj ur presedeli na tleh ali preležali v postelji, a se s tem ne obremenjujte. Na koncu se boste pobrali s tal in vaše življenje bo dobilo nov smisel.

Ne obremenjujte se z njim
Po končani zvezi se ne obremenjujte s tem, koliko žalosti ali sreče ob koncu vajine zveze doživlja vaš nekdanji partner, ali s tem, kje vse so ga opazili z novo spremljevalko ali z nasmeškom na obrazu. Na družabnih omrežjih se poskusite izogibati njegovemu profilu. Le tako boste s svojimi čustvi žalosti in jeze opravili v celoti.

Zapišite svoja čustva
Dokazano je, da zapisovanje čustev v dnevnik pomaga pri prebolevanju zveze. Vaše misli bodo ostale le na papirju, vi pa se boste takoj počutili bolje.

Pojdite naprej
Ko je prvi naval bolečine in razočaranja mimo, ko se vam solze vsaj malo posušijo in pogled na vso zadevo delno razjasni, boste morda začeli po tiho upati, da se bosta prej ali slej spet našla in končala skupaj. A takšno čakanje bo vaše prebolevanje le podaljšalo. Zato ne upajte, ampak skušajte čim prej začeti živeti z mislijo na prihodnost.

NADALJUJTE S SVOJIM ŽIVLJENJEM

Ko boste končali fazo prebolevanja, je čas, da se premaknete korak naprej in se ozrete v prihodnost. Poiščite svojega sanjskega moškega. Takšnega, kot ste si ga vedno želeli. In kaj morate narediti, da ga najdete? Ste se naučili kaj iz pretekle zveze?

1) Kaj si zares želite? Pravi moški je lahko neznansko širok pojem. Ko boste natančneje pretehtali, kakšnega moškega si pravzaprav želite, ga boste lažje prepoznali, ko ga boste srečali.

2) Širite krog prijateljev in znancev, tako si boste ustvarili več priložnosti za srečanje z njim. Lahko poskusite tudi z zmenkom na slepo prek spletnih klepetalnic.

3) Izkoristite obdobje samskega življenja. Iskanje pravega moškega tako lahko spremenite v projekt oziroma v zabavo.