Zanimivosti

Uporabnikom na voljo prenovljeni e-Vem

STA/M.J.
15. 7. 2014, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nadgradnja državnega portala za podjetja e-Vem, ki po zagotovilih ministrstva za notranje zadeve podjetnikom podaja bolj kakovostne in pregledne informacije, je uporabnikom od danes že na voljo. Cilj nadgradnje je poenostaviti poslovanje podjetij in prispevati k znižanju stroškov.

e-vem
Nadgrajeno spletno mesto objavlja tudi vsebino, ne le postopkov, ki so bili objavljeni že doslej, pojasnjujejo v službi za boljšo zakonodajo, upravne procese in kakovost na ministrstvu za notranje zadeve. Podatke je mogoče najti denimo po t. i. življenjskih dogodkih podjetja, tako od samega razmišljanja o odprtju preko odprtja in poslovanja do zaprtja podjetja.

Objavlja pogoje, ki jih je treba izpolnjevati za opravljanje dejavnosti, tako med drugim izobrazbo in delovne izkušnje. Nadgrajeni portal poleg tega prinaša poslovni koledar, kjer bo podjetnik lahko v vsakem trenutku obveščen, komu, kdaj in kako mora poročati o svojem poslovanju. Vključuje še iskalnik po vsebini, točke Vem z zemljevidom ter e-postopke znotraj posamezne vsebine. Pri nadgradnji portala so vzpostavili enotno uredniško politiko državnih poslovnih portalov, v enotnem sistemu urednikovanja pa so odgovorni urednik ter glavni, področni in vsebinski uredniki.

Na ministrstvu želijo v prihodnje vzpostaviti enotno poslovno točko s spletnimi storitvami za poslovne uporabnike, pri čemer bodo sledili načelu, naj "potujejo podatki in ne ljudje". V lanskem letu je bilo preko točk Vem registriranih več kot 13.600 samostojnih podjetnikov in skoraj 6000 enostavnih d.o.o., preko e-Vema pa le nekaj manj kot 1000 samostojnih podjetnikov in nekaj manj kot 200 enostavnih d.o.o. Cilj ministrstva je, da bo v letu 2016 razmerje med obema načinoma registriranja 50:50.