Črna kronika

Zbrale pogum in prijavile nasilje v družini

M.J.
15. 7. 2014, 08.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali tri prijave o nasilju v družini, v katerih so oškodovanke trdile, da je družinski član v skupnosti z njimi grdo ravnal. Dve prijavi so obravnavali radovljiški policisti, eno pa tržiški, v vseh treh primerih pa so bile žrtve ženske.

Arhiv Svet24

Policisti  o  kaznivih  dejanjih  še  zbirajo obvestila,  v  enem  primeru  pa  so  osumljencu zaradi suma, da bo ogrozil varnost  žrtve,  izrekli tudi ukrep prepovedi približevanja. Nasilnež se ne sme  približati  žrtvi v kraju kjer stanuje, dela in se vsakodnevno giblje, poleg tega je ne sme nadlegovati po telefonu.

Kaznivo dejanje »Nasilje v družini« stori oseba, ki v družinski skupnosti z drugim grdo ravna, ga pretepa ali drugače boleče ali ponižujoče ravna, ga z grožnjo  z  neposrednim  napadom na življenje ali telo preganja iz skupnega prebivališča  ali  mu omejuje svobodo gibanja, ga zalezuje, ga prisiljuje k delu ali opuščanju dela ali ga kako drugače z nasilnim omejevanjem njegovih enakih  pravic  spravlja v skupnosti v podrejen položaj. Za kaznivo dejanje se storilec kaznuje z zaporom do petih let.

Prijavo  nasilja  v  družini  lahko  vloži  vsakdo  -  žrtev, priča, otrok, mladoletnik, nevladna organizacija, zasebne in državne ustanove. Vložiti jo je mogoče kadar koli, na najbližji policijski postaji, s klicem na številko 113 ali anonimno, preko spletne strani policije http://www2.gov.si/e-uprava/prijavadn.nsf oziroma  na anonimno telefonsko številko 080 12 00.

Žrtvam  nasilja  predlagamo, naj si pravočasno poiščejo pomoč in preprečijo trpljenje,  ki  ga  večinoma  doživljajo  več let. Prijave so pomembne tudi zato,  da  bi  nasilneže  lahko  čimprej soočali z odgovornostjo za njihova dejanja in preprečili najhujše.