Zanimivosti

Njej pa jezik dobro teče

J.P.
13. 7. 2014, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Fran Capo med govorjenjem le stežka pride do sape. Kako tudi ne, saj zmore v eni minuti izgovoriti več kot šesto besed na minuto oziroma kar enajst besed na sekundo.

Pri takšnih hitrostih jo je težko razumeti, a Fran pač ne podira rekordov v razumljivosti. Ponaša se namreč z naslovom najhitreje govoreče ženske na svetu. Rekord v Guinnessovi knjigi rekordov je podrla celo dvakrat. Fran, sicer iz New Yorka, je že od nekdaj naglo govorila.

»Tako sem govorila še ko sem bila otrok,« je dejala. »Nisem se preprosto odločila, da bom nekega dne postala hitrostna govorka.« Svojo kariero je začela kot komedijantka, hitrostne rekorde pa je začela podirati kar sproti. Prvega rekorda se je lotila leta 1986, ko je na priljubljeni televizijski oddaji recitirala enaindevetdeseti psalm iz Biblije. Takrat je pred občinstvom v eni minuti izstrelila kar 585 besed. Ta rekord je popravila leta 1990, ko je v Las Vegasu v 54,2 sekunde prebrala 603,32 besede. Podobnih sposobnosti nima nihče drug v njeni družini – njena sestra sicer govori tri jezike, a s povprečno hitrostjo. Fran meni, da se je hitrosti navzela v New Yorku, kjer po njenem mnenju živijo najhitrejši govorci.

Je pa nekaj posebnega tudi na njenih možganih, saj predel namenjen govoru, deluje drugače kot pri večini ljudi: »Ko imam nekaj v možgani, lahko to preprosto vzamem ven. Tako vedno vem, kaj bom rekla, kaj bom napisala in kaj bom naredila. In ker mislim, da nam je to življenje dal Bog, bi rada, ko bo prišlo h koncu, rekla, da sem ga popolnoma izkoristila. Zato hitro mislim, se hitro premikam, obenem pa znam vrednoti vse, kar me obdaja.«