Zanimivosti

Od koncepta do serijskega vozila

Autobild
28. 6. 2014, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ford je na platformi novega mondea izdelal novega velikega predstavnika SUV-ov, s katerim želi mešati štrene preostalim znamkam v tem razredu.

Autobild

Torej, edge se bo pridružil kugi in ecosportu, s tem pa bo Ford v Evropi okrepil svoj položaj v segmentu SUV, kjer si do leta 2020 želi odrezati vsaj 22 odstotkov celotne pogače. 4,81 metra dolgi Fordov SUV ponuja moderno zunanjo obliko, izbrane kakovostne materiale v notranjosti, številne uporabne pripomočke (sistem za pomoč pri parkiranju, opozorilo za mrtvi kot, gretje in hlajenje sprednjih sedežev, sistem samodejnega zaviranja v sili, multimedijski sistem Sync 2 in kopico drugih), pogon na sprednja ali vsa štiri kolesa, na voljo bodo štirje paketi opreme (SE, SEL, Sport in Titanium), medtem ko nameravajo za evropske kupce na cenik uvrstiti dva motorja. To sta dvolitrska dizla s 132 kW (180 KM) in 154 kW (210 KM), oba v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom oziroma samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama.

Avto gre v začetku leta 2015 med kupce v ZDA, bolj proti koncu leta pa zavije še na staro celino, v Južno Ameriko in Azijo.