Zanimivosti

Že skoraj 3 leta neprekinjeno kolca, razlog pa je bizaren!

N.J.
14. 6. 2014, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Moškega, ki že več kot 2 leti neprekinjeno kolca, je presenetila novica, da zdravila zanj ni in da bo tako preživel vse življenje. In razlog? Popivanje s prijatelji!

Daniel Clavin, ki spi v drugi sobi kot žena, ki s težavo hodi v službo in se pojavlja v javnosti, ima velike težave tudi pri hranjenju. Že dve leti namreč neprekinjeno kolca, recepta, kako to težavo odpraviti, pa ni. Zdravniki so mu celo dejali, da se bo moral sprijazniti, da bo tako preživel po vsej verjetnosti vse življenje.

Vse se je začelo, ko je 38-letni Daniel po noči, ko je popival s prijatelji, začel kolcati. Očku dveh otrok, 4-letnega Harryja in 20-mesečne Megan, so zdaj postavili zdravniki še eno diagnozo: multipla skleroza. Daniel verjame, da je kolcanje pravzaprav simptom te zahrbtne bolezni. "Kolcanje je uničilo moje življenje in ne vem, če se bom tega lahko kdaj znebil. Diagnosticirali so mi MS in mislim, da je to razlog za kolcanje," je dejal. "V Združenju bolnikov multiple skleroze pravijo, da za kaj takega še niso slišali, ampak MS vpliva na možgane na različne načine," dodaja. "Ker gre za progresivno bolezen, mislim, da ne bom nikoli nehal kolcati," je še prepričan. 

Njegovo kolcanje se je začelo julija 2011. "Nisem ravno znan po popivanju, a takrat sem si privoščil. Zbudil sem se zaradi kolcanja in o tedaj še nisem nehal. Nekateri dnevi so res grozni, poskusil sem že se vraže, a nič ne pomaga. Težko jem, težko požiram. Včasih zaradi tega tudi nem morem dihati, saj mi zapre dihalno pot za približno 30 sekund," je še pojasnil. Včasih se mu menda zgodi, da kolca tudi na vsake tri sekunde, zaradi česar je popolnoma izčrpan. Trenutno prejema zdravila, ki jih sicer jemljejo osebe s shizofrenijo. To sicer ni popolnoma prekinilo kolcanja, je pa zdaj vsaj v daljših intervalih. "Zdaj se zgodi, da kolcam 7 ali 8 dni, potem pa 5 ali 6 dni ne in se počutim super. Tako je zdaj že nekaj mesecev, nisem pa prepričan, ali zaradi zdravil ali zaradi česa drugega. Prejemati naj bi kmalu začel še zdravila proti epilepsiji in bomo videli, kako se bo telo odzvalo na ta zdravila."

Težave ima tudi v službi, a kot pravi, so njegovi sodelavci zelo tolerantni, on pa se trudi, da bi kolcal karseda tiho. Trudi pa se tudi njegova 39-letna soproga, ki pa pravi, da ne more spati, če vso noč ob njej kolca. "In tudi ko ima dobre dneve, zdaj težko spim poleg njega, saj sem se navadila spati sama," še dodaja Susan. "Težko mu je, ni srečen, a se trudi ostati pozitiven. Upava, da bova našla nekoga, ki bo znal prekiniti njegovo kolcanje, da bomo lahko normalno živeli naprej," še dodaja.