Zanimivosti

Jemljejo si življenja, da bi lahko bili pokopani

J.P.
28. 5. 2014, 17.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Večina kultur starost dojema kot čas priprave na zadnje dejanje našega časa na Zemlji. Starostniki na Kitajskem pa so se po spletu okoliščin primorani podvizati – na ducate si jih jemlje življenja, da bi lahko bili pokopani na pokopališčih.

Oblasti kitajske province Anhui namreč nameravajo po 1. juniju prekiniti tradicijo pokopavanja preminulih iz čisto praktičnega razloga: preprosto ni več prostora.

Drugega kot upepelitev jim ne preostane.

Novica, ki so jo oznanili 1. aprila, je med tamkajšnjimi starostniki – sploh tistimi na podeželju – požela val ogorčenja, saj jim po določenem roku ne preostane drugega kot upepelitev. Slednje sploh na podeželju doumevajo kot nekaj, kar je navzkriž s tradicionalnim kitajskim izročilom. Zato si jemljejo življenja, ker mislijo, da jim drugega ne preostane.

97-letna Wu Lixiu si ga je vzela 12. maja, 87-leta Zhang Wenying le dan pozneje. V poslovilnem pismu je zapisala, da si želi spodobne smrti in da pričakuje, da jo bodo pokopali. Zdi se, da ti dogodki oblasti niso pretirano ganili, saj vztrajajo pri svojem.