Zanimivosti

Na Pasji ravni v Polhograjskem hribovju nov vremenski radar

STA
16. 5. 2014, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na Pasji ravni v Polhograjskem hribovju so danes uradno odprli vremenski radar. Gre za drugi vremenski radar v Sloveniji, ki bo dopolnil radarsko sliko padavin z obstoječega radarja na Lisci. Nameščen je na tromeji občin Dobrova-Polhov Gradec, Gorenja vas-Poljane in Škofja Loka.

Arso

Pridobljeni podatki so ključnega pomena pri zelo kratkoročnem in natančnem napovedovanju izjemnih vremenskih dogodkov, ki jih spremlja velika količina padavin v zelo kratkem času, kar običajno privede do izrednih vremenskih in hidroloških dogodkov, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Z novim vremenskim radarjem, ki ga je danes namenu predal minister za kmetijstvo in okolje, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan, bo omogočeno sprotno in celostno spremljanje padavinskega dogajanja nad Slovenijo.

Investicija, ki je vredna dobra dva milijona evrov, je financirana v okviru projekta Bober. Projekt je del evropskega operativnega programa za razvoj okoljske in prometne infrastrukture v obdobju 2007-2013. Izvaja ga Arso s pomočjo evropskih sredstev, in sicer v vrednosti 33 milijonov evrov. Kohezijski sklad Evropske unije prispeva 85 odstotkov, slovenski državni proračun pa 15 odstotkov ocenjene vrednosti projekta.

Cilj projekta Bober je zagotoviti zanesljive, kakovostne in prostorsko reprezentativne meteorološke in hidrološke meritve, ki bodo omogočile celovito spremljanje in analiziranje stanja vodnega okolja v Sloveniji ter bolj natančno napovedovanje vremenskih izrednih pojavov.

Poleg novega radarja na Pasji ravni so iz kohezijskih sredstev nadgradili in posodobili tudi vse ključne dele obstoječega radarja na Lisci. Oba radarja tvorita usklajen, sočasno delujoč par z enakimi merilnimi lastnostmi, kar je zelo pomembno z vidika zagotavljanja neprekinjenih meritev.

Slovensko omrežje vremenskih radarjev je vključeno v evropsko omrežje, sestavljeno iz več kot 150 vremenskih radarjev, ki jih upravljajo nacionalne meteorološke službe.