Zanimivosti

Razneslo rusko raketo z evropskim satelitom

STA/M.J.
16. 5. 2014, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Izstrelitev ruske nosilne rakete proton-M z evropskim komunikacijskim satelitom danes ni uspela. Že kmalu po izstrelitvi iz izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu je zgorela v zgornjih slojih atmosfere, je za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass sporočila ruska zvezna vesoljska agencija Roscosmos.

Po uradnih podatkih je motor rakete odpovedal po 545 sekundah leta. V vesolje naj bi raketa ponesla evropski komunikacijski satelit Express-AM4P, ki naj bi bil vreden 21 milijonov evrov. Izgubljen je skupaj z raketo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V agenciji Roscosmos so že uvedli preiskavo dogodka, ki je nov udarec za rusko vesoljsko tehnologijo, ki se vse bolj ubada s težavami in ponesrečenimi izstrelitvami. Oktobra lani je moral zaradi neuspehov po vsega dveh letih oditi prvi mož Roscosmosa Vladimir Popovkin.

Vesoljski program naj bi zdaj prenovil Oleg Ostapenko, tudi s pomočjo več milijard dolarjev, kolikor jih je za celoten vesoljski sektor namenil ruski predsednik Vladimir Putin, da bi znova povrnil zaupanje v rusko tehnologijo, še navaja AFP.