Zanimivosti

V trgovino po ohranitev dostojanstva

Gabrijel Toplak
25. 3. 2014, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nakupovanje v tako imenovani trgovini odprtega srca, ki jo je na Zrkovski cesti v Mariboru postavilo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent, je namenjeno osebam, ki imajo mesečni prihodek manjši od 450 evrov. Direktorica Iva Poropat je z obiskom zadovoljna, a ta žal daje jasno vedeti, da v hudih finančnih stiskah živi čedalje več ljudi.

Gabrijel Toplak

»V tej trgovini nisem vsak dan, mi pa kupovanje v njej pride še kako prav. S hčerko, ki študira in ni nikjer zaposlena, živiva v hiši sami, a z mojo pokojnino, le nekaj sto evrov dobim, si nakupov v običajnih trgovinah ne moreva privoščiti,« je pred mariborsko socialno trgovino Sotra, ki ponuja socialno ogroženim osnovne življenjske izdelke po nižjih cenah, dejala starejša gospa, ki se ni želela predstaviti. Pravi, da ji je življenje že zdaj dovolj težko, z imenom in priimkom pa bi lahko zadevo še poslabšala.

Takšnega mnenja so bili tudi drugi obiskovalci trgovine, ki so jo odprli novembra lani in jo je obiskala ekipa časopisa Svet24. Tudi ko smo jih ogovorili in se predstavili, smo iz njihovih ust lahko slišali, da so že tako v dovolj velikih težavah, predstavitev širši javnosti pa jim res ne bi koristila. Tudi fotografirati se niso želeli.

Direktorica Iva Poropat pravi, da so z odzivom zadovoljni. »Dnevno nas obišče okoli 150 kupcev, opažamo pa, da se njihovo število nezadržno veča. Z nakupi jim na neki način pomagamo ohraniti občutek vrednosti in dostojanstva, saj hrano še vedno kupujejo in ne dobijo podarjene,« pojasnjuje Poropatova. Nakupovanje v tako imenovani trgovini odprtega srca, ki jo je na Zrkovski cesti postavilo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent, je dovoljeno osebam, ki imajo mesečni prihodek manjši od 450 evrov.

Največje povpraševanje je po osnovnih živilih, kot so mlečni izdelki, moka, kruh in krompir, nekoliko manj po mesnih izdelkih in pijačah. In če se je v štajerski prestolnici z odprtjem tovrstne trgovine za marsikoga izboljšala dostopnost hrane, saj je v tem mestu visoka stopnja brezposelnosti, veliko število ljudi pa se preživlja z izredno nizkimi dohodki, direktorica vseeno ugotavlja, da je ljudem še vedno nerodno. »Čutijo, da se na neki način izpostavljajo, ko pridejo v našo trgovino. Nekateri se vstopa celo sramujejo. Iz pogovorov z njimi je mogoče razbrati, da ne želijo razkriti, da so se znašli na robu preživetja,« je dodala Poropatova in se spomnila neke starejše gospe. »Velikokrat nas obiščejo upokojenke, ki so bile zaposlene vse življenje. Ta gospa nas je obiskala okoli 15. dne v mesecu in po tihem priznala, da ima do naslednje pokojnine v denarnici še samo osem evrov. Delovne dobe pa ima 35 let,« je razložila Poropatova.

Dodala je, da so na dober odziv naleteli tudi pri proizvajalcih. Izdelki, ki jih dostavljajo Sotri, so višek v proizvodnji oziroma v skladiščih in bi bili najverjetneje uničeni, če jih ne bi vzela trgovina. »Imamo tudi nekaj novih dobaviteljev, bi si jih pa seveda želeli še več, saj bi tako lahko našim kupcem ponudili širšo paleto izdelkov,« je zaključila Poropatova. Za postavitev trgovine – v Mariboru bi prišla prav še vsaj ena - so pridobili sredstva iz Evropskega socialnega sklada v višini nekaj manj kot 300.000 evrov, ki jih lahko koristijo do avgusta 2015, zatem pa bo trgovina morala sama preživeti na trgu.