Zanimivosti

Znani so rezultati največjega študentskega tekmovanja MacGyver 6.0.

M.J.
20. 3. 2014, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Društvo študentov tehnike in naravoslovja BEST je že šesto leto zapored organiziralo največje študentsko tekmovanje MacGyver 6.0. Inženirsko tekmovanje EBEC Ljubljana / Macgyver 6.0 je lokalno tekmovanje, ki se odvija v sklopu največjega evropskega študentskega inženirskega tekmovanja EBEC.

EBEC

Tekmovanje je potekalo na Gospodarskem razstavišču, tekmovalci pa so se prelevili v znanega televizijskega junaka in iz danega materiala poskušali narediti funkcionalno napravo ter rešiti dve teoretični nalogi. Na dogodku je sodelovalo 64 tekmovalcev, vsi so bili študentje Univerze v Ljubljani in prihajajo z različnih tehnično in naravoslovno usmerjenih fakultet (FE, FRI, FE,NTF, FKKT, FS, FMF…).

Organizatorji ugotavljajo, da se udeležba na dogodku iz leta v leto veča. Letošnje leto se je na dogodek prijavilo kar 25 ekip, nato pa so organizatorji na podlagi prednaloge izbrali tiste, ki so se uvrstile na samo tekmovanje.

Prvi dan je potekala izdelava v skupini (Team Design), kjer je bil že drugo leto zapored glavni sponzor naloge Knauf Insulation, ki je za tekmovalce pripravil tudi nalogo. Ti so morali na najbolj inovativen način izdelati napravo, ki bi v kar najkrajšem času čim bolj natančno zložila 16 končnih izdelkov.

Zmagala je ekipa študentov Fakultete za strojništvo Team Zeta (Miha Bokan, Fakulteta za strojništvo, Jaka Javh, Fakulteta za strojništvo, Marko Mihalec, Fakulteta za strojništvo, Peter Panjan, Fakulteta za strojništvo), ki je s svojo napravo najbolj prepričala člane žirije. Drugi dan je potekala Študija Primera (Case Study), v kateri so morali tekmovalci rešiti dva teoretična primera, ki sta ju pripravili podjetji Knauf Insulation in Danfoss.

Kljub težkima nalogama so tekmovalci s skupnimi močmi prišli do zanimivih rezultatov in s tem navdušili člane žirije. V drugem dnevu dogajanja je slavila ekipa članov iz Fakultete za Strojništvo, 3 limone in grenivka (Luka Bertoncelj, Fakulteta za strojništvo, Andraž Bola, Fakulteta za strojništvo, Domen Šinkovec, Fakulteta za strojništvo, Jure Boncelj, Fakulteta za strojništvo).