Zanimivosti

Najbolj strašljiva usta na svetu!

N.J.
23. 3. 2014, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ste si kdaj predstavljali, kakšen bi bil pogled v gobec najbolj strašljive zveri na svetu? No, tale usta so še kako resnična!

Gre za gobec Leatherback želve (Dermochelys coriacea), znane tudi kot orjaška usnjača, ki velja za enega največjih živih plazilcev na Zemlji. V dolžino meri do 6 metrov, njena posebnost pa so gromozanska usta z ostrimi zobi ter številnimi rahlo nazaj obrnjenimi bodicami, zaradi katerih se plen, enkrat ko je v ustih, ne more več rešiti. Te vrste želve se namreč prehranjujejo z mehkužci, kot so lignji in meduze, in če želva ne bi imela v gobcu teh ščetin, bi se ti lahko kaj hitro izmuznili iz ust.

Orjaška usnjeača na dan zaužije za okoli 73 odstotkov svoje teže mehkužcev, kar je okoli 16.000 kilokalorij dnevno, kar je 7x več od količine, ki jo potrebuje za preživetje. Vrsta je ogrožena. Čeprav jih ne lovijo za hrano, številne končajo ravno v ribiških mrežah, kot 'kolateralna škoda' pri ulovu. Mnoge poginejo tudi zaradi onesnaženosti morja - v želodcih kar tretjine poginulih želv so znanstveniki namreč našli ostanke plastičnih vrečk.