Zanimivosti

Bi živeli v Belem drevesu?

J.P.
16. 3. 2014, 16.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Naslednje leto naj bi v Montpellieru v Franciju vzniknila 17-nadstropna stanovanjska stavba, primerno poimenovana Belo drevo, ki naj bi utelešala zmožnosti arhitekture 21. stoletja.

Zasnovana je tako, da daje vtis, kot da raste iz tal, balkoni pa se razprostirajo v različne smeri kot veje v drevesni krošnji.

Edinstvena 56 metrov visoka stavba se bo ponašala s 120 stanovanji, pisarniškimi prostori, restavracijo, panoramskim barom in umetnostno galerijo.

Zgradbo, ki so jo zasnovali Francozi, bodo gradili japonski arhitekti.

Postavitev balkonov naj bi bila idealna za rast rastlin, ki bi ob belo ozadje tvorile nekakšen vertikalen vrt – dobršna mera naravne svetlobe pa naj bi nadalje utemeljevala vlogo balkonov kot nekakšnih listov.

Stavba bo združevala stari in novi predel Montpelliera, stanovalcem pa bodo lahko dostopne kolesarske poti in območja za pešce.

Zgradbo, ki so jo zasnovali Francozi, bodo gradili japonski arhitekti, tako da bo predstavljala nekakšno simbiozo obeh kultur. Danes se zdi, da je projekt deležen pozornosti iz vseh pravih razlogov, potem ko je bil označen za drugo arhitekturno norost 21. stoletja. Z gradnjo naj bi začeli julija 2015, zaključena pa naj bi bila decembra 2017.