Zanimivosti

Po 88 letih zapirajo živalski vrt

STA
13. 3. 2014, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Splitske mestne oblasti so danes potrdile, da bodo zaradi neustreznih bivalnih prostorov za živali zaprle tamkajšnji živalski vrt, ki so ga odprli leta 1926 v okvriu naravoslovnega muzeja. Nekatere živali bodo premestili v živalske vrtove drugod na Hrvaškem in v tujini, splitski živalski vrt pa naj bi preoblikovali v center za domače živali.

flickr

Čeprav splitski živalski vrt zadovoljuje zakonske pogoje, so v mestni upravi Splita ocenili, da bivalni pogoji ne zadovoljujejo potreb divjih živali. V parku Marjan, kjer se nahaja živalski vrt, je več kot 40 različnih živalskih zvrst in približno 250 živali.
Namestnik splitskega župana Goran Kovačević je novinarjem danes dejal, da bodo medvede verjetno premestili v zavetišče za medvede v Liki, medtem ko se z nemškimi kolegi pogovarjajo o prevzemu opic, so poročali hrvaški mediji. Izpostavil je problem 14-letnega tigra, za katerega bodo težko našli nove skrbnike, glede na dejstvo, da je povprečna življenjska doba tigrov 16 let. Splitski živalski vrt je bil svoj čas ravno zaradi tigrov znan kot primer uspešnega razmnoževanja živali v ujetništvu. Med drugim je znan tudi primer aligatorja, ki so ga rešili in je v splitskem živalskem letu doživel 68 let. V zadnjem času pa so odmevali predvsem primeri, da so živali trpele zaradi neustreznih bivališč in prehrane.

Uredili bodo center za domače živali

Kot je dodal Kovačević, načrtujejo ureditev centra za domače živali, s katerim naj bi nadomestili živalski vrt, ki so ga Splitčani radi obiskovali. V centru naj bi namestili zgolj živali, kot so osli, ovce, pavi, določene vrste ptic in podobne živali, ki bi imele zagotovljene ustrezne pogoje v svojem naravnem okolju. Hrvaško društvo prijateljev živali je večkrat zahtevalo zaprtje splitskega živalskega vrta zaradi neustreznih življenjskih pogojev. Podpirali so jih tudi številni obiskovalci, tudi iz tujine, ki so na različnih družbenih omrežjih izražali razočaranje zaradi slabega stanja v živalskem vrtu v dalmatinski prestolnici.