Svet

Moskva v Belorusijo poslala bojna letala

STA/mv
13. 3. 2014, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Rusija je danes v Belorusijo poslala bojna letala, je razkrilo rusko obrambno ministrstvo. Rusija je s tem ugodila prošnji beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka in se odzvala na odločitev zveze Nato, da okrepi svojo vojaško prisotnost v regiji zaradi krize v Ukrajini.

thelocal.de

Šest bojnih letal tipa SU-27 in tri transportna letala so prispela na letališče v mesto Babrujsk na vzhodu Belorusije. "Posadke ruskih letal bodo z beloruskimi kolegi začele opravljati skupne vojaške naloge, da bi skupaj zagotovili zaščito ruskega in beloruskega zračnega prostora," so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva.
Prihod ruskih letal je na svoji spletni strani potrdilo tudi belorusko obrambno ministrstvo, ki je dodalo, da bodo letala sodelovala v skupnih vajah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lukašenko je v sredo svojemu varnostnemu svetu dejal, da bo Rusijo prosil, naj pošlje do 15 bojnih letal. "Če se Nato skupaj z Američani odloči, da blizu naših meja okrepi prisotnost svojih zračnih sil, naj to samo mirno gledamo?" je vprašal Lukašenko po navedbah obrambnega ministrstva.

Okrepili zračno patruljo Nata

Nato je sicer okrepil varnostne ukrepe v državah članicah, ki mejijo na Ukrajino in Rusijo. ZDA so prejšnji teden poslale šest dodatnih bojnih letal F-15 za okrepitev zračnih patrulj Nata nad baltskimi državami. Washington je poleg tega na Poljsko poslal več bojnih letal F-16 in 300 vojakov. Po navedbah ZDA gre pri tem za vojaške vaje.