Slovenija

Skupina Gorenje lani s 25 milijonov evrov izgube

STA/mv
13. 3. 2014, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Skupina Gorenje je lani ustvarila 25 milijonov evrov izgube, potem ko je leta 2012 beležila 290.000 evrov dobička. Čisti prihodki skupine so se v letu 2013 po nerevidiranih podatkih zmanjšali za 1,8 odstotka na 1,24 milijarde evrov. Skupina je lani ustvarila 36,3 milijona evrov dobička iz poslovanja (EBIT).

Wikipedia

Uprava Gorenja ocenjuje, da bi skupina brez številnih negativnih učinkov lani dosegla 1,7 milijona evrov dobička. Vendar so na lanske prihodke negativno vplivale spremembe deviznih tečajev, izjemno zahtevne razmere na trgih bele tehnike, odprodaja dejavnosti proizvodnje kuhinjskega pohištva in manjši obseg poslovanja družb na področju portfeljskih naložb, je Gorenje danes sporočilo prek spletnih straneh Ljubljanske borze.

Skupina je lani ustvarila 78,2 milijona evrov dobička pred davki in amortizacijo (EBITDA), za letos pa je načrtovano izboljšanje EBITDA na 93,7 milijona evrov, s čimer se bo razmerje med čistim finančnim dolgom in EBITDA ob konca leta znižalo na 3,6.

V letih 2012-2013 je skupina Gorenja skupaj odprodala za 36,8 milijona evrov poslovno nepotrebnega premoženja, kar je pozitivno vplivalo na njeno razdolžitev. V drugi polovici leta 2013 je bilo izvedena tudi dokapitalizacija, v okviru katere je bilo pridobljeno skoraj 27 milijonov evrov svežega kapitala, ki je bil namenjen razvojnim projektom in zmanjšanju zadolženosti.

Vsi ti ukrepi so lani prispevali k zmanjšanju finančnega dolga skupine za 35,3 milijona evrov na 397,4 milijona evrov, potem ko so v družbi že v letu 2012 bruto dolg znižali za 51,4 milijonov evrov. Čisti finančni dolg se je lani znižal za 20,4 milijona evrov na 358,8 milijona evrov. Z nadaljnjo odprodajo poslovno nepotrebnega premoženja ter boljšim obvladovanjem zalog in kompleksnosti skupina Gorenje načrtuje v letu 2014 dodatno znižanje bruto finančnega dolga za najmanj 30 milijonov evrov.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac ocenjuje, da so lansko poslovanje zaznamovale zahtevne razmere na trgih ter zaključek dvoletnega programa prestrukturiranja. Z izvedenimi aktivnostmi prestrukturiranja so postavili temelje za večjo učinkovitost in konkurenčnost skupine Gorenje v prihodnost, kar se odraža v načrtovani rasti prihodkov in dobičku skupine za letošnje leto, je še dejal prvi mož Gorenja.

Letos skupina Gorenje načrtuje 1,29 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, kar predstavlja 3,7-odstotno rast glede na leto 2013. Ob tem bo skupina po načrtu ustvarila 46,4 milijona evrov EBITA in 12,1 milijona evrov čistega dobička.

Pomembno izboljšanje poslovanja je posledica intenzivnega programa prestrukturiranja, ki ga je skupina izvedla v preteklih dveh letih in je obsegal strateške selitve proizvodnje, prestrukturiranje prodajne mreže, stroškovno racionalizacijo, odprodaje poslovno nepotrebnega premoženja, dokapitalizacijo in druge ukrepe za krepitev finančnega položaja.

"Leto 2014 bodo še naprej zaznamovali težki pogoji poslovanja, vendar Gorenje načrtuje znatno rast prihodkov v temeljni dejavnosti, izboljšanje prodajne strukture, pomembne aktivnosti na področju razvoja novih izdelkov ter nadaljevanje procesov optimizacije poslovanja," še navajajo v Gorenjevi upravi.