Slovenija

Kučan zanikal vsakršno vpletenost, nato pa sejo zapustil

Črt Kaker
13. 3. 2014, 16.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Seje Komisije za peticije ter za človekove pravice se je udeležil nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je sejo zelo hitro tudi zapustil.

Mediaspeed

Komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je včeraj že tretjič razpravlja o zločinih nekdanje Službe državne varnosti (SDV).

Po ugotovitvah raziskovalca Romana Leljaka je SDV leta 1972 Crnogorca ugrabila v Salzburgu in ga pripeljala v Ljubljano, likvidiran pa je bil po seji sekretariata CK ZKS, ki je potekala 11. julija 1972 in na kateri naj bi bilo govora tudi o tej zadevi.

»Prišel sem, čeprav nisem dobil odgovora na pismi, ki sem vam ju poslal. (...) Čeprav še vedno nisem dobil preklica vaših trditev.« Nekdanji predsednik republike Milan Kučan

Kučan je zatrdil, da na omenjeni seji o Crnogorcu niso govorili, kar po njegovih besedah izhaja tako iz zapisnika kot iz magnetograma omenjene seje, ki ju je pridobil v Arhivu RS. Predsednici komisije Evi Irgl (SDS) je tudi očital, da je bil omenjeni magnetogram javnosti zamolčan. Povedal je še, da se mu ne zdi smiselno razpravljati o dogodkih izpred 42 let in da sam k zadevi Crnogorac ne more prispevati ničesar, nato pa je sejo zapustil. Irglova je slednje obžalovala, saj je, kot je dejala, od Kučana želela izvedeti, kakšen je bil odnos med CK ZKS in SDV. Pojasnila je še, da je pri navedbah o tem, da je bil Kučan obveščen o zadevi Crnogorac, izhajala le iz navedb, ki jih je na novinarski konferenci podal Leljak.

A spomnimo, SDS je pred leti že poskrbela za podoben primer, ko je z arhivskimi dokumenti poskusila diskreditirati takratnega predsednika republike Danila Türka. A pozneje se je izkazalo, da dokument ni bil identičen tistemu, ki ga hranijo v Arhivu Republike Slovenije.