Šport

Peter Prevc na obeh treningih prepričljivo najdaljši

STA/mv
13. 3. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Z dvema serijama za trening se je v češkem Harrachovu pred kvalifikacijami (17.00) uspešno začelo svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Tako na prvem kot drugem treningu je blestel Slovenec Peter Prevc.

Arsen Perić

Na prvem je edini preletel 190-metrsko znamko in pristal pri 191 metrih, na drugem pa kar pri 212,5 m, a je pri doskoku podrsal.

Druga daljava prvega treninga je uspela Švicarju Simonu Ammannu (189 m). Tudi preostala peterica Slovencev je uspešno prebila led na letalnici Čertak; Jurij Tepeš je na uvodnem treningu pristal pri 181 metrih, svetovni prvak iz Vikersunda 2012 Robert Kranjec pri 179 metrih, Jernej Damjan pa pri 165,5 metra. Blizu sta bila tudi slovenska skakalca, ki se borita za peto mesto v ekipi, ki še vodi v kvalifikacije: Tomaž Naglič je pristal pri 174 metrih, Nejc Dežman pa je poletel pol metra dlje.

Za drugi trening je žirija tekmovanja povišala zalet, tako da je bilo nekaj več dolgih poletov. Najdaljši med vsemi je bil vnovič Prevc, ki je poletel kar 212,5 metra (rekord letalnice Čertak je 214,5 m, kolikor je uspelo poleteti Avstrijcu Thomasu Morgensternu in Fincu Mattiju Hautamäkiju). Na drugem treningu je 200 m preletel le še vodilni v svetovnem pokalu Poljak Kamil Stoch, ki je pristal pri 200,5 metra.

Tepeš je na drugem treningu dosegel 188 metrov, Damjan je v drugo pristal pri 187 m, Naglič pri 184,5 m, Dežman pa je poletel dva metra manj. Kranjec je na drugem treningu pristal pri 161,5 m.

Zahvaljujoč Kranjcu, ki na Češkem brani naslov svetovnega prvaka, bo imela le Slovenija med vsemi reprezentancami pravico do nastopa s petimi tekmovalci v kvalifikacijah. Trije, ob Kranjcu in Prevcu, dobitniku malega kristalnega globusa za najboljšega letalca sezone, še Tepeš, imajo nastop na tekmi že zagotovljen. Ker je glavni trener reprezentance Goran Janus mesto za nastop v kvalifikacijah že pred odhodom v Harrachov že namenil Damjanu, sta se za zadnjo prosto vstopnico na treningu med seboj udarila Naglič in Dežman; obakrat je bil uspešnejši Naglič.

Kvalifikacije za petkovo posamično tekmo, prva serija bo predvidoma ob 16.30, se bodo začele ob 17. uri.

zza/lr