Zanimivosti

Višje temperature načele še morske tokove

J.P.
7. 3. 2014, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Oceanografi so prepričani, da oceanske vode Antarktike, ki v zadnjih desetletjih postajajo vse bolj sladke, zaustavljajo najhladnejše in najgloblje tokove Južnega oceana. Hladni tokovi, najgloblji segment Južnega oceana, so v bistvu hladne, sladkovodne reke, ki s podvodnega roba kontinenta tečejo v smeri severa proti ekvatorju.

V globine oceana prenašajo kisik, ogljik in veliko hranilnih snovi ter kot take igrajo veliko vlogo pri preživetju bitij, živečih blizu morskega dna.

V zadnjih letih pa je že bilo dokazano, da so učinki tega toka vse manjši, vendar ni bilo jasno ali gre za naravni proces ali pa gre to pripisati človeku. Nova raziskava je pokazala, da so krivec klimatske spremembe.

Sladka voda učinkuje kot pokrov, ki prekinja kroženje vode in s tem tokove. 

Zaradi povišanih temperatur se na območju Antarktike topi led in pade več padavin, tako v obliki dežja kot snega. Posledično pride do večjega pritoka sladke vode, ki počasi prevlada nad slano. Ker imata različne gostote ter kemijski sestav, tokovi ne tečejo več kot bi morali. Pomemben akter so naravno nastale luknje v morski ledeni odeji. Te nastanejo zaradi dviganja tople sladke vode, a ker je sladke vode vedno več – ta se, četudi se ohladi, zaradi manjše gostote ne potaplja – je tudi lukenj vedno manj. Sladka voda učinkuje kot pokrov, ki prekinja kroženje vode in s tem tokove.