Zanimivosti

Kaj storiti, če se zgodi nesreča?!

S.A./N.J.
11. 2. 2014, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Smučanje je med bolj priljubljenimi zimskimi športi Slovencev. Ker pa se na naših smučiščih vsako leto poškoduje kar odstotek smučarjev, bi morala biti pozornost vseh usmerjena predvsem v varno smuko. To še posebej velja med šolskimi počitnicami, ki so pred vrati. Kaj storiti, če se na belih strminah pripeti nesreča?

Zakon o varnosti na smučiščih določa pravice in dolžnosti upravljavca smučišča in njegovih nadzornikov, ureja tudi pooblastila policistov na smučišču in določa pravila ravnanja smučarjev in drugih obiskovalcev na urejenih smučiščih. Kako torej ukrepati, če se zgodi nesreča?

»Če imate pri sebi mobilni telefon ali fotoaparat, tudi sami fotografirajte kraj dogodka. Svetujemo tudi, da shranite svojo veljavno smučarsko karto.« Zveza Potrošnikov Slovenije

Če menite, da je za vašo poškodbo kriv upravljavec smučišča ali drug smučar, je treba takoj poklicati na pomoč reševalno službo in nadzornika smučišča, ki bosta sestavila zapisnik o nesreči ter fotografirala prizorišče nesreče, svetujejo na ZPS in dodajajo: »Če imate pri sebi mobilni telefon ali fotoaparat, tudi sami fotografirajte kraj dogodka, seveda če lahko to storite. Svetujemo tudi, da shranite svojo veljavno smučarsko karto. Poskušajte zbrati tudi imena in naslove prič dogodka, saj so pri dokazovanju krivde največkrat ključne.« Vsakdo pa se mora zavedati, da mora, ko je očividec ali nepoškodovan udeleženec nesreče, počakati na prizorišču do prihoda nadzornika ali policista, še opozarjajo na ZPS. Nujno je takojšnje ukrepanje poškodovanega smučarja ali oseb, s katerimi smuča. Pomembno je zato, ker bo moral poškodovanec pozneje sam dokazovati obseg škode, ki jo je utrpel, morebitno nedopustno ravnanje upravljavca smučišča ali drugega smučarja ter vzročno zvezo med njihovim nedopustnim ravnanjem in nastalo škodo. Poškodovani smučar lahko sproži odškodninski postopek neposredno zoper upravljavca smučišča, drugega smučarja ali zavarovalnico, pri kateri ima povzročitelj škode sklenjeno zavarovanje, ki krije takšno odgovornost.

Veste, kdaj je dovolj le zdravstvena kartica?

Kako pa je s stroški reševanja?

Za poravnavo stroškov prevoza s slovenskih smučišč je dovolj zdravstvena kartica. Če poškodovani smučar ni zavarovan, mora stroške poravnati sam. Četudi v trenutku nesreče pri sebi nimate kartice zdravstvenega zavarovanja, vas bodo reševalci ustrezno oskrbeli in poskrbeli za prevoz v dolino. Če je vašo nesrečo povzročil nekdo drug, lahko zavarovalnica terja povračilo stroškov od povzročitelja nesreče, na primer od vinjenega smučarja. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja pa na smučiščih v tujini ni dovolj. Preden se odpravite na smučanje čez mejo, ne pozabite skleniti zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini – račun za zdravstveno oskrbo na smučišču in prevoz do najbližje ustrezne zdravstvene ustanove, največkrat s helikopterjem, bo hitro presegel nekaj tisoč evrov. Dobro je vedeti tudi, da je imetnik smučarske vozovnice zavarovan pri prevozu na vseh žičniških napravah in pri uporabi smučišča, in sicer za primer telesne poškodbe, poškodovane opreme oziroma tovora, vendar je upravljavec smučišča odgovoren le, če poškodbe nastanejo po njegovi krivdi ali zaradi njegove malomarnosti. Na splošno pa Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da si vzamete čas.

Račun za prevoz lahko preseže nekaj tisoč evrov.

Čeprav večina zavarovalnic ponuja enostavno in hitro sklenitev turističnega zavarovanja kar iz domačega naslanjača prek spleta ali celo na poti z SMS-sporočilom, pred izbiro zavarovanja ne pozabite preveriti naslednjega: v katerih državah velja zavarovanje, kaj zavarovanje vključuje in česa ne, primernost zavarovalne vsote, trajanje zavarovanja in morebiten način podaljšanja, splošnih pogojev in načina, kako se zavarovanje uveljavlja.