Svet

EU o podnebnih ciljih in sporni gensko spremenjeni koruzi

STA
11. 2. 2014, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ministri EU za evropske zadeve bodo danes v Bruslju pripravljali teren za marčni vrh EU, ki bo imel na dnevnem redu tudi nove podnebne in energetske cilje. Poleg tega bodo odločali o sporni odobritvi pridelave nove vrste gensko spremenjene koruze, pri čemer po pričakovanju ne bo zahtevane večine ne za ne proti.

Ena ključnih tem marčnega vrha EU bo drugi energetsko-podnebni sveženj, ki ga je Evropska komisija predlagala konec januarja. Temeljni predlog je, naj članice EU izpuste do leta 2030 glede na leto 1990 zmanjšajo za 40 odstotkov. To je po njeni oceni ambiciozen in še vedno cenovno sprejemljiv cilj. A kritični so tako okoljevarstveniki kot industrija, ki opozarja pred zviševanjem cen energije.

Druga pomembna tema tokratnega zasedanja bo sporna odobritev pridelave gensko spremenjene koruze 1507. Članice po pričakovanjih ne bodo uspele doseči zahtevane večine za odobritev ali proti njej, tako bo o tem odločila Evropska komisija, ki pa sporno odobritev pridelave koruze podpira. Kdaj se bodo članice lotile širše razprave o prihodnji ureditvi vprašanja gensko spremenjenih organizmov, za zdaj ni jasno.

Slovenijo bo na zasedanju zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Igor Senčar.