Svet

Obama ponovno premaknil rok za uveljavitev lastne zdravstvene reforme

STA
11. 2. 2014, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Administracija predsednika Baracka Obame se je odločila za novo podaljšanje pri uresničevanju določil zdravstvene reforme, ki zadevajo srednje velika in velika podjetja. Zahteva po zavarovanju delavcev so lani julija preložili za leto dni, sedaj pa še za dodatno leto. Za posameznike sprememb ni in se morajo zavarovati do konca marca.

Srednje velika podjetja z najmanj 50 in največ 99 zaposlenimi imajo sedaj čas, da svoje delavce zavarujejo do 1. januarja 2016 in se s tem izognejo kazni v višini najmanj 2000 dolarjev za vsakega nezavarovanega delavca.

Zdravstvena reforma, kot je bila sprejeta, je to od njih zahtevala že letos, vendar pa je Obama popustil zaradi kritik, da reforma prinaša hudo breme za podjetja in je rok za zavarovanje prestavil za leto dni. Tokrat je bil rok prestavljen še za leto dni.

Velika podjetja bodo morala zagotoviti zavarovanje zaposlenim do konca letošnjega leta, vendar za najmanj 70 odstotkov, do 1. januarja 2016 pa najmanj 95. odstotkom. Velika in srednje velika podjetja v ZDA zaposlujejo skupaj le štiri odstotke vse delovne sile. Ostali imajo službe pri majhnih podjetjih, za katere obvezno zavarovanje delavcev v okviru zdravstvene reforme ne velja.

Breme reforme tako pada na posameznike, ki se že doslej niso zavarovali zaradi tega, ker je zavarovanje predrago.

"Predsednik Obama spet pomaga korporacijam in pušča na cedilu posameznike, ki so obtičali pod zakonom o zdravstveni reformi. Spet je muhasto popravil zakon. Če ne verjame, da bodo lahko delodajalci nosili breme zakona, kako lahko potem pričakuje to od posameznikov in družin?," je sporočil predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec John Boehner.

Boehnerjeva skrb za posameznike, ki si ne morejo privoščiti zavarovanja, je predvolilno obarvana, ampak taka je tudi Obamova odločitev glede zavarovanja v podjetjih. Reforma se vse od oktobra lani, ko je bil njen zagon za posameznike poln težav, sooča ne le s kritikami, ampak odkritim nezadovoljstvom tudi demokratskih volivcev. To lahko demokrate novembra stane večine v senatu in Obamovi zadnji dve leti na oblasti bosta potem samo še čakanje na naslednje predsedniške volitve.

Reforma, ki že zagotavlja mladim do 26 leta starosti, da ostanejo zavarovani prek staršev in prepoveduje zavračanje zavarovanja bolnikov, potrebuje svež denar od zdravih Američanov, bodo pa cene zavarovanj še naprej nezadržno rasle. Za zdaj kaže, da bodo denar prinesli le posamezniki, ki se morajo še vedno zavarovati do konca marca letos, ali pa bodo plačali davčno kazen. Ta uvodoma ni velika, bo pa z leti naraščala.