Zanimivosti

Pipe za crack po novem kar v avtomatih

J.P.
10. 2. 2014, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Da bi zamejili širjenje bolezni med uporabniki, so se v Vancouvru v Kanadi začeli z avtomati, kjer je mogoče kupiti pipo za kajenje cracka.

V imenovanih avtomatih naj bi bile na voljo bolj vzdržljive različice tovrstnih pip, ki naj ne bi poškodovale ust uporabnikov, kot se dogaja pri na lastno pest narejenih pipah za kajenje cracka. Tako naj bi preprečili širjenje prenosljivih bolezni pri odvisnikih, denimo virusa HIV in hepatitisa C.

Za preprečevanje širjenja bolezni 

Avtomati so del širšega prizadevanja za zmanjševanje tveganj uporabnikov drog, ki je bil tudi povod za nastanek tako imenovanega InSite-a, ki je prva lokacija svoje vrste v Severni Ameriki, kjer si lahko odvisniki pod nadzorom medicinskega osebja varno vbrizgajo drogo. Dnevno to stori tudi do osemsto ljudi.

Manj tveganja za odvisnike 

Zvezni uradniki so skušali objekt zapreti leta 2008, a jim je to preprečilo kanadsko vrhovno sodišče. Osebje centra se zagovarja, da vsak primer novega obolenja za virusom HIV ali hepatitisom davkoplačevalce stane dobrih 180.000 evrov, medtem ko nova pipa, ki lahko pomeni vso razliko, stane le nekaj centov.