Zanimivosti

Škatlasti roboti namesto policistov in semaforjev

J. P.
10. 2. 2014, 14.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Kongu so se odločili semaforje nadomestiti z robotskimi prometniki – verjeli ali ne, poteza se jim je obrestovala.

Ti avtomatizirani policisti se sprva ne zdijo nič posebnega, kot škatlasta strašila z rokami. Dva metra in pol visoke robote iz aluminija in nerjavečega jekla napaja sončna energija. Izpostaviti velja, da kot tamkajšnji resnični policisti tudi ti nosijo sončna očala.

S paleto videokamer snemajo dogajanje v okoliškem prometu, posnetke pa nato posredujejo v prometni center, kjer osebje analizira storjene prekrške. Za idejo je zaslužna inženirka Isaie Therese, ki o robotih pove: »Če se bo voznik odločil, da ne bo spoštoval robota le zato, ker gre za napravo, se robot za to ne bo menil, ampak mu bo izročil kazen. Smo revna država, naša vlada pa potrebuje denar, da si povrne stroške za gradnjo cest.«

S paleto videokamer snemajo dogajanje v okoliškem prometu.

Vsi nad mehaniziranimi policisti pričakovano niso navdušeni – nekateri celo menijo, da ti podpirajo lenobo resničnih varuhov zakona. Vendar pa Therese vztraja, da lahko ta sprememba prinese veliko dobrega tamkajšnji skupnosti, in upa, da bo v prihodnosti nameščenih še več tovrstnih robotov prometnikov.