Zanimivosti

Odkrili nov egipčanski zaklad

J. P.
4. 2. 2014, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Arheologi so v bližini starodavne naselbine Edfu izkopali stopničasto piramido, staro 4.600 let – za vsaj nekaj desetletij starejšo od Velike piramide v Gizi.

Stopničasta piramida, ki naj bi nekoč merila 13 metrov, je ena izmed sedmih tako imenovanih provincialnih piramid, ki jih je zgradil ali faraon Huni – vladal od približno 2635-2610 pr. n. š. – ali faraon Snefru – vladal od približno 2610-2590 pr. n. š. Piramida danes v višino meri le pet metrov.

Tovrstne piramide, razpršene širom osrednjega in južnega Egipta, so stale blizu večjih naselbin; ker niso bile namenjene pokopom, notranjih prostorov niso imele. Od sedmih piramid jih je šest skorajda identičnih dimenzij. Kakšen je bil njihov namen, ostaja skrivnost. Piramida iz peščenjaka je bila zgrajena na način, da zgleda, kot da ima tri stopnice. Stoji neposredno na skali, po besedah arheologov pa so vse surovine lokalnega izvora. Kamnolom, od koder naj bi pridobivali gradnike za piramido, so arheologi leta 2011 odkrili 800 metrov severneje.

Tovrstne piramide, razpršene širom osrednjega in južnega Egipta, so stale blizu večjih naselbin.

Zarezi na zunanjih ploskvah piramide vključujejo upodobitve zvitkov, sedečega človeka, štirinožne živali, lista in ptice. Po besedah arheologov gre za napise, posvečene otrokom ozirom dojenčkom, pokopanim ob vznožju piramide. Začasa vladavine faraona Keopsa je bila piramida v bližini Edfuja že zapuščena, torej 50 let po izgradnji. Kot menijo arheologi predvsem na račun nekropole v Gizi.