Zanimivosti

Nacisti načrtovali biološko vojskovanje z malarijo prenašajočimi komarji

J. P.
3. 2. 2014, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Znano je, da so med drugo svetovno vojno tako zavezniške sile kot Japonci delali na vrsti bioloških orožjih, vendar pa podrobnosti o tovrstni dejavnosti na nemški strani niso tako zelo razširjene.

Arhiv Svet24
Znanstveniki že dlje časa poskušajo dognati, zakaj so nekateri ljudje za komarje privlačnejši od drugih.

Četudi je Hitler nasprotoval razvoju tovrstnega orožja, so novoodkriti zapisi iz koncentracijskega taborišča Dachau pokazali, kar so vsi bržda ves čas sumili – da so nacisti v času vojne razvijali svoje skrivno biološko orožje. In, kot se izkaže, dokaj neobičajno. Nemški znanstveniki so po nareku vodilnega poznavalca insektov, Eduarda Mayja, svoje raziskave gradili na malarijo prenašajočih komarjih. Te bi namreč nad sovražnim ozemljem spustili z letal, a je zelo verjetno, da svojega »kemičnega orožja« niso nikar dokončno razvili.

Nemški znanstveniki so po nareku vodilnega poznavalca insektov, Eduarda Mayja, svoje raziskave gradili na malarijo prenašajočih komarjih.

Takšnega mnenja je Klaus Reingardt, biolog z univerze v Tübingenu, ki je odkril dokaze o raziskavah. Dodaja še, da naj bi nacisti biološko orožje razvijali pod pretvezo entomološkega inštituta imenovanega koncentracijskega taborišča. Vendar pa priznava, da je slednje težko dokazati, s čimer se strinja tudi Gregory Koblentz z univerze George Mason. Slednji meni, da je težko dognati, ali je dejansko šlo za ofenzivne raziskave in ne defenzivne. Te so bile, kot pravi, še v izrazito začetnih stadijih in kot takšne daleč stran od izdelave dejanskega biološkega orožja.

Zakaj pa sploh entomološki inštitut? Odgovor je preprost: zaradi uši. Reinhardt sicer priznava, da je bil del tamkajšnjih raziskav namenjen odpravljanju škodljivih organizmov, a da je del gotovo bil povezan z vojno.